Савети струке: Обавезни радови у малињацима у наредном периоду

Аутор: draganadpetrovic
426 посета

Обрада земљишта у малињаку има веома важну улогу јер се овом агротехничком мером, земљиште одржава у растреситом стању и биљке могу лако да усвоје минерална ђубрива која се унесу , разбија се покорица , земљиште је боље обезбеђено водом и ваздухом што погодује бољем развоју биљака.

Прва пролећна обрада обавља се обично у марту, после отапања снегова, просушивања земљишта и након растурања стајњака и вештачких ђубрива и то међуредно култивирањем, а у реду окопавањем. Овом обрадом се растурена минерална ђубрива и стајњак уносе на дубину 7-10 цм.

Међуредна обрада земљишта ротационим ситнилицама има низ негативних ефеката и може доћи до оштећење кореновог система малине, појачавање непропусног слоја земљишта испод рада фрезера , па се све више примењује прашење земљишта. Радни делови прашача растресају земљиште на безбедној дубини, уз истовремено уништавање корова.

Друга обрада, изводи се средином априла, у почетку интензивнијег избијања и развоја младих изданака и родних гранчица и то што плиће.

Илустрација: Друга обрада изводи се средином априла у почетку интензивнијег избијања и развоја младих изданака

Трећу међуредну обраду требало би урадити почетком или до средине маја, пред цветање. Ова операција подразумева тарупирање или кошење, док у редној обради копање или плевљење. Тада се могу и уклањати и прве серије младих изданака и обавити прихрањивање.Редовно уклањање превремених изданака малине доприноси повећању приноса и обезбеђује род доброг квалитета.Изданци се уклањају механички и они не треба да прерасту висину 10 до 15 цм.Уколико су прерасли ту висину долази до здрвењањавања базалног дела а самим тим и тежег уклањања , обично тада остаје ,, патрљак ,, који може бити заражен болестима а осим тога из пупољака који остану на базалном делу могу се развити кржљави изданци који не обезбеђују добар род у наредној години.

Изданци се укљањају редовно све до 10 дана пре почетка бербе. Уколико има могућности за наводњавање изданци за наредну годину могу се оставити и до краја јуна.Они у току бербе имају 10 до 15 цм и не сметају , до краја вегетације имају добар пораст и најчешће од 20 до 25 добро развијених пупољака.Заједно са уклањањем прве серије младих изданака уклањају се и избојци (родне гранчице) на висину од 30-40 цм од површине земље на родном изданку. На тај начин обезбеђује се добар раст и развој биљака за наредну годину, лакша берба, боља осветљеност , већа циркулација ваздуха.

Илустрација: Изданци се уклањају механички и они не треба да прерасту висину 10 до 15 цм

Следећу међуредну обраду препоручљиво је изводити по завршеној берби , крајем јула или почетком августа, и то након уклањања старих изданака који су донели род , односно делимичног проређивања нових изданака, чиме би се овакви млади изданци боље припремили за наредну вегетацију.

Дипл.инж Снежана Драгићевић-Филиповић ПССС Чачак

Извор: Агробизнис магазин и ПССС

Srodni tekstovi

Оставите коментар