Савети искусних произвођача јагоде које многи прећуте!

Аутор: Gdjakovic
372 посета

У последње време воћарска производња у Србији бележи значајан раст. На овој листи предњаче лешник и орах, а ту су и јагоде које због брзог поврата новца представљају занимљиву инвестицију. Ипак у овакве инвестиције треба улазити са опрезом, уколико нисте имали искуства, нарочито са овом културом, јер је њена производња веома интензивна, а најосетљивија је у време садње и бербе.
Када је реч о садњи, пре свега треба водити рачуна о томе од кога купујете садни материјал, а затим и коме ћете продати ваше воће. Када је реч о садном материјалу распитајте се међу произвођачима каква су њихова искуства и да ли могу да вам препоруче неког произвођача, било да сте се одлучили да саднице купите из неког производног засада, или је реч о сертификованом садном материјалу. Мада ћете у свакој литератури пронаћи информацију да не треба куповати саднице из засада, ми се са тим у потпуности не можемо сложити.

Преваранти или мешетари налазе се свуда па и међу „реномираним кућама“. Неки се чак не стиде ни свог универзитетског образовања и звања, па су и у стању да вам се куну у децу упркос чињеници да продају лош садни материјал. О таквим наравима наших „бизнисмена“ нека се баве неки други, а ми смо ту да вам укажемо на реалне проблеме. Садни материјал купите од некога са ким су други произвођачи имали позитивна искуства и добро погледајте сваку испоручену кутију, гајбицу и слично. Промашаји, нарочито током летње садње, тешко се могу надокнадити, а очекивани род биће значајно мањи.
Што се тиче избора сорте, немојте узети ону која се вама допада, већ ону коју можете да продате на тржишту. Ако вам траже крупну јагоду изаберите Албу, Џоли или Роксану, а уколико желите да имате рану јагоду, нешто ситнију, али изузетно укусну, посадите Клери. Компромис између ова два може бити Квинелиза.
У погледу неге јагода обратите пажњу на наводњавање. Уколико имате засад који је на фолији одмах после садње сваког реда укључите систем за наводњавање. На води немојте штедети, нарочито ако је летња садња у питању. Обезбедите вашим јагодама и наводњавање из ваздуха односно, распрскивачима. То ће јагоди обезбедити много погодније услове за пријем, а самим тим касније ћете имати већи успех у производњи.
Недељу дана након садње почните са првом прихраном и то са ђубривима која имају више фосфора а касније примените и азотна ђубрива, како фолијарно тако и кроз систем за наводњавање. Пред крај сезоне кроз систем за наводњавање примењују се калијумова ђубрива, уз истовремену употребу акарицида и инсектицида.

Зашто су домаће јагоде боље од увозник и како их препознати?

Берба јагоде

Овај посао треба да радите са искусним људима без компромиса, тако што ћете разврставати јагоде у складу са класом којој припадају. Зрела јагода треба да је чврста, здрава, потпуно или 99% обојена, а у односу на квалитет разликујемо три класе: екстра квалитет сматра се да имају крупни, лепо обојени и уједначени плодови, сортно чисти, са петељком, ручно обраном. Максимално је дозвољено да у оваквим паковањима буде 5% прве класе.

Што се тиче прве класе оне требају да су сличних особина, с тим што се дозвољава да буде 10% плодова који одговарају другој класи. Разлика између прве и друге класе је у томе што друга класа има неуједначене плодове у погледу облика али и даље плодови морају бити чисти, зрели и у овој класи квалитета дозвољава се да буде 20% презрелих плодова. Важно правило је да јагоду не треба брати одмах после кише јер је тада велика влажност и плод брзо трули. Пуне гајбице одмах склањати у хладовину или расхлађену просторију. За један хектар интензивног засада јагоде бербу може да изведе 10 до 15 радника, од којих један треба да се бави искључиво организацијом рада берача и контролом квалитета рада. Паковања која се користе треба да буду хигијенски чиста и што атрактивнијег изгледа. Уколико је јагода намењена за малопродају на домаћем тржишту пожељније је паковати у мање паковање. У зависности од временских прилика берба јагоде у Србији почиње око првог маја.

 
Једна од заблуда када је у питању производња јагода, јесте и то да се спроводи велики број прскања и прекомерна употреба хемијских средстава. У поређењу са другим културама уз правилну агротехнику и примену савремених метода борбе против болести и штеточина, производњу јагоде прати свега три до четри основна третмана заштите.

Srodni tekstovi

Оставите коментар