Јабуке су права јесења посластица, иако сазревају готово целе године. Од пите до штрудле, јабуке су саставни део многих укусних јела.
Норм Шулц, фармер и стручњак за воће и поврће, за портал Food&Wine открио је како чувати јабуке и продужити им век трајања.
Одабир
Што је јабука мања, а кожица дебља, генерално ће дуже трајати. Такође, горке јабуке дуже трају од слађих јабука.
Најбоља јабука за дуже време је Граннy Смитх, са дебелом кором која може потрајати и до четири месеца.
Изглед
Једна лоша јабука може покварити остатак добрих.
Ако јабука има и малу модрицу, етилен се брже испушта, а затим све око ње брже труне и квари се. Стога је важно пазити на изглед јабука и када приметите да једна почиње да труне, извадите је и искористите.
Уз друго воће
До прераног кварења може довести стављање јабука близу другог воћа.
Накупља се етилен који убрзава кварење, па би било најбоље држати их подаље од, рецимо, банана и грожђа.
Температура
Процес кварења успориће и ниска температура, па ако своје јабуке не планирате да поједете у року од неколико дана, немојте их држати на кухињском пулту.
За дуговечност су кључне хладније температуре, као и мрак и влага. Фиока вашег фрижидера идеална је – тамо ће јабуке трајати око две до три недеље.
Ако немате места у фиокама, можете их слободно замотати и држати их у подруму или гаражи.
Извор:https://www.ekapija.com/news/3432471/kako-cuvati-jabuke-i-produziti-im-vek-trajanja