Род шљиве у Топлици лошији а лошија и цена него прошле године!

Аутор: Gdjakovic
411 посета

На територији Топличког округа приводи се крају берба раних сорти шљива чачанске лепотице, чачанске ране и руске џанарике, а већ за десетак дана почиње берба сорте стенлеј.
И док су се ране сорте откупљивале од 10 до 15 динара по килограму, откупна цена за стенлеј се још увек не зна, али откупљивачи и накупци већ најављују да ће бити много мања од прошлогодишње која је била 40 динара.
Као и готово сваке године, воће у Топлици је одличног квалитета, можда и најбољег у Србији, али је ван сваке логике цена која је за пољопривреднике мања од очекиване, пишу Јужне вести.
Накупци и откупљивачи се позивају на тржиште, али нико не појашњава на који начин и на основу ког тржишта се тачно долази до откупне цене. На питање како се формира цена откупа воћа нису одговорили ни у Министарству пољопривреде, који су од новинара Јужних вести тражили да им се писмено обрате, а након тога се нису јављали нити одговорили како се тачно долази до цене за килограм конкретно вишње или шљиве, засада којих највише има у Топлици где од воћарства живи готово 70 одсто становништва.


“Прво су нам отели вишњу, а сада се најављује и да ће нам узети шљиву по багателној цени. Ако ми неко докаже да ће се шљиве и по упола мањој цени од прошлогодишње продавати у продавницама, ја свој хектар шљивака поклањам да бере ко колико хоће бесплатно. Исто важи и за било који производ који је у продавници упола јефтинији од прошлогодишње цене. Већ смо досадили причом да нас сваке године на исти начин пљачкају, а да ми сељаци ништа не предузимамо. Бојим се да не буде касно када схватимо да су нам све уништили”, каже пољопривредник из околине Прокупља.
Додаје да је чак и прошлогодишња цена од 40 динара за килограм обесмишљена и неисплатива ове године, јер су у међувремену дупло увећани трошкови обраде земљишта, хемикалија и горива.
“У овој земљи неко дефинитивно жели да уништи пољопривреднике, оне праве који поштено раде и зарађују. Многи вишњари су због ниске цене остали неубрани овог лета, то је срамота јер је неко радио на њима и по сунцу и киши. Од нашег зноја зараду имају откупљивачи који су се “снашли” бога питај како, постали елита и покуповали станове и нова кола. Нама причају да је тешко и да не знају шта ће са нашим производима, и док ми пропадамо, они сваке године подижу по једну нову хладњачу и увећавају капацитете”, додају воћари.
Род шљиве мањи за 20 до 30 одсто од прошлогодишњег
Пољопривредни стручњаци процењују да ће овогодишњи род шљива у Топлици бити мањи за 20 до 30 процената од прошлогодишњег. На то је утицао низ околности, између осталог и због великог поскупљења трошкова производње, од ђубрива, горива до хемијских препарата за заштиту, а што је имало за последицу да воћари недовољно примењују агротехничке мере.


Истичу да су и елементарне непогоде попут града, али и топли дани у пролеће када је шљива била у фази формирања плода, утицали на овогодишњи, по процени нешто мањи род.
Иначе, на територији Прокупља се готово 70 одсто становништва бави пољопривредом, а посебно су распрострањене воћарске културе попут облачинске вишње и шљиве.

Извор: https://biznis.rs/

Srodni tekstovi

Оставите коментар