Реч стручњака: Како против пламењаче шљиве?

Аутор: draganadpetrovic
722 посета

Фиопатогена гљива Полистигма рубрум, проузроковач пламењаче шљиве, болести познате и као црвена пегавост листа шљиве, презими у опалом лишћу. Ово је сапрофитска фаза у развоју патогена, када се образују аскуси са акоспорама, а инфекције лисне масе остварују аскоспоре које се ослобађају из презимелог лишћа у влажним условима. Током вегетације одвија се паразитска фаза развоја патогена. У току паразитске фазе образују се пикниди са пикноспорама.

Илустрација: Пеге на листовима као последица инфекције/ Фото: Pixabay

Остваривање инфекције и ширење болести зависи од развоја гљиве у току сапрофитске фазе. Као последица инфекције остварене аскоспорама, на зараженим листовима долази до појаве пега различите величине, које су у почетку хлоротичне, односно жуте боје, касније добијају наранџасту и на крају црвену боју. Са лица листа пеге су незнатно испупчене, док су са наличја удубљене. На једном листу може се уочити већи број пега, а њиховим спајањем бива захваћена већа површина листа. Услед интензивнијег напада патогена долази до превременог опадања лишћа, виталност воћака слаби, плодови остају ситнији, често опадају. Нападнути младари се тешко опорављају, цветни пупољци се слабије образују. Тек формирана лисна маса, листови у развоју, су најосетљивији на пламењачу.

Илустрација: Третмане треба спроводити превентивно


Хемијске мере заштите спроводе се од почетка листања. С обзиром да падавине стварају повољне услове за остваривање инфекције и даљи развој болести, третман треба спровести превентивно, пре најављених падавина и стварања повољних услова. Сузбија се истовремено са проузроковачем шупљикавости листа коштичавог воћа, применом регистрованих фунгицида контактног механизма деловања. Број и динамика извођења третмана зависи од услова средине који погодују патогену.
С обзиром да патоген презимљава у опалом лишћу, препоручују се непестицидне, механичке мере које се односе се на сакупљање и уништавање опалог лишћа, као и агротехничке мере, односно заоравање опалог лишћа у јесењем периоду, а све у циљу смањења инокулума за наредну вегетацију.
Бојана Карапанџић, дипл.инж.пољ.

Извор:https://jugpress.com/poljoprivreda-kako-protiv-plamenjace-sljive/

Srodni tekstovi

Оставите коментар