Реч имају малинари: Какву годину очекују?

Аутор: draganadpetrovic
666 посета

Године за нама, у ово доба када се приближава сезона бербе малине, навикле су нас на јадиковке српских прозивођача „црвеног злата“ како откупљивчи ниским откупим ценама опет хоће да се овајде о грбачу сељака. Данас потпуно другачија прича – малинари су задовољи ценама. На томе би требало да захвале подбачају рода у највећим конкурентским државама и огромној тражњи широм света коју је, између осталог, иницирала и епидемија корона вируса.У Ариљском крају, каже малинар Мирослав Ћирковић, откупљивачи обилазе произвођаче и нуде им минималну цену од 250, с тим што су неки издашнији дали понуду од 300 динара. О каквом скоку откупне цене се ради говори податак да је прошлогодишњи род малине плаћен 235 динара за килограм сорти микер и фердоти, односно 215 за виламет. Разлика је још већа ако се ова упореди са 2019. када је цена била 180 динара.

Илустрација: И хладњачари нуде већу откупну цену малина/Фото: Pixabay
  • Хладњачари у Ариљу и околини су продали своје залихе и зато нуде осетно више новца него раније. Са већом откупном ценом биће већа и дневница за бераче. Власници већих парцела их већ траже и уз смештај и храну им нуде 2.500 – 3.000 динара, – преноси Ћирковић.Опет, није све потаман произвођачима. Веси о откупној цени су добре, али не и о стању малињака што ће умањити принос. Због пролећних мразева, каже Мирослав Ћирковић, који су нарочито десетковали засаде уз реке, принос ће бити мањи 30 – 40 одсто у односу на пун потенцијал.
  • Остаје нам да се надамо да неће бити града који ће додатно уништити род и уздамо у противградне стрелце. Колико знам, добили су довољно ракета, само да нас не задеси нека сила којој ни противградна одбрана неће моћи ништа, – каже овај малинар.Др Александар Лепосавић из Института за воћарство у Чачку, један од наших најбољих стручњака за јагодасто воће, каже да је раст откупне цене малине код нас очекиван с обзиром да је на светском тржишту дефицит. Због хранидбених и лековитих својстава малине, купине и боровнице, указује он тражња за овим воћем је у доба короне порасла нарочито на захтевним тржиштима са становништвом веће куповне моћи.
Илустрација: Мањак малине свуда у свету/ Фото: Pixabay

Притом, понуда малине је мања него раније.
-У САД је тренутно на залихама 17 одсто мање малине него прошле године због побачаја рода у Чилеу који је са 33 – 35 хиљада спао на 26-27 хиљада тона. Дефицит је и у Немачкој у коју се извезе 60 одсто наше укупне производње. Пољаци су имали лоше услове током зиме и пролећа, тако да су и засади код њих у лошем стању и не обећавају добар принос. Пољаци притом као и ми стагнирају у јагодастом воћу, а проблем им је радна снага, – објашњава др Лепосавић.Што се тиче кондиционог стања засада код нас, наставља овај стручњак, прилично је шарена. Ни највише цена, додаје он, не може надокнадити пад приноса и губитак количина са којима се срећемо.

Илустрација: Обука саветодаваца /Фото: Pixabay

-Неколико је разлога томе. Дужи низ година откупна цена је била ниска. Малинари су препуштени себи и праве пропусте у приметни агротехничких мера. Велики је дефицит струке на терену. Исти је случај био у Босни која је прво направила веллики малинарски бум и стигла на 22.000 тона, а онда је доживела вртоглав пад и свела производњу на 9.000 тона. Али, у Републици Српској су сада кренули са конкретним стварима, односно са обуком саветодаваца који ће са малинарима бити у засадима. Тај пројекат финансирају откупљивачи и десет локалних самоуправа. Један од начина да се повећа производња је управо овај – истиче др Лепосавић.

Илустрација: Шанса за српске малинаре/Фото: Pixabay

Не само овим, наставља он, Србија би требало да се поведе и примером Републике Српске која је урадила конкретан попис површина и количина које поседује.-Према подацима нашег Министарства пољопривреде, у Србији има 24.000 хектара под малином. Баратамо погрешним информацијама, немамо ни упола толико. Преглед стања је неопходан да би сагледали како да унапредимо принос и квалитет – упозорава наш саговорник.

Извор:https://www.blic.rs/biznis/moj-biznis/tudja-nesreca-postala-je-nasa-sreca-malinarima-ce-ovo-biti-jedna-od-najboljih-godina/gcyyn0b

Srodni tekstovi

Оставите коментар