Ресорно министарство подржало градњу винарије

Аутор: Gdjakovic
452 посета

У насељу Вуковић, у општини Кучево, почела је изградња новог погона капацитета 20 хиљада литара и проширење постојеће винарије ,,Пруна’’ у вредности од 72 милиона динара, од којих је 40 милиона динара обезбедило Министарство пољопривреде. Камен темељац за изградњу погона винарије положили су Александар Богићевић, помоћник министра пољопривреде, др Иван Рајичић, председник општине Кучево и Слободан Илић, власник винарије и дестилерије „Пруна“.

Општина Кучево је у последње три године повећавала свој буџет, првенство од прихода од пореза на зараде и на самосталне делатности. Винарија “Пруна” је један од примера која доприноси повећању буџета,  јер директно запошљава људе са територије општине Кучево.

Село Вуковић и читав Браничевски крај су познати од давнина по квалитетној ракији и вину које су са умећем и вештином правили тамошњи становници, генерацијама уназад. Успевши да задрже своје винограде и воћњаке и после периода индустрализације очували су традицију без које данас не бисмо били где јесмо.

Слободан Илић, власник винарије и дестилерије Пруна, упркос успешној пословној каријери у иностранству, никад није престао да осећа блискост са земљом источне Србије која рађа најбоље плодове воћа и винове лозе. Стога је 2011. године одлучио да удахне нови живот породичној традицији и да примени све што је учио од детињства од оца и деде уз савремену технологију која је данас доступна и пренесе у вина и ракије аутентичне мирисе и укусе источне Србије.

Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде преко подстицаја у сектору производње вина, за инвестиције које се односе на изградњу објекта винарије и куповину нове опреме, уређаја и машина у функцији производње вина у последње три године дало је и резултате где је дошло до повећања засада винове лозе и изградње винарија у Србији.

Аутор текста и фотографије – преузето са http://www.sattelevizija.com/ 

Srodni tekstovi

Оставите коментар