Рекордан род ароније

Аутор: draganadpetrovic
678 посета

Аронија је ове сезоне родила као никада досад. Бобице смо обрали у другој половини августа, а принос је био изванредан, најбољи у пола деценије. Имали смо између 10 до 12 килограма по жбуну, а не тражи много улагања – тврди Владан Стевановић, пољопривредни произвођач из параћинског села Бусиловац, познати воћар у овом крају.На свом пољопривредном газдинству на 40 ари земљишта он има 500 жбунова ове необичне воћне врсте чије су тамноплаве бобице изузетно лековите. Почео је да је узгаја пре десетак година, када је аронија била прави хит, па иако је већина произођача у међувремену имала проблеме са пласманом, каже да се није покајао, пишу Новости.

Илустрација: Аронија је отпорна на болести и штеточине/ Фото: Pixabay
  • Плод цедимо и највише правимо сокове без икаквих других додатака, шећера, адитива или конзерванса. Аронија је практично органска. Нема прскања, јер је отпорна на болести и штеточине, а залива се по потреби. То је сибирска врста која издржава јако ниске температуре, уопште не измрзава. Жбун достиже висину око метар и по, а почиње да рађа од треће године – прича Стевановић.

Сва стабла ароније на плантажи Стевановића сада су у пуној снази, дају максимални род. Сокове од лековитих бобица продају углавном на различитим сајмовима. Многи долазе и код куће, тако да немају проблем са тржиштем.

  • Од килограма бобица добије се око 700 грама сока. Цена пола литра је 400 динара, док 250 грама кошта 200.Због већег рода овог лета, први пут смо продали и количину свежег плода. Откупна цена по килограму на велико је била 100 динара, а на мало достиже до 300 динара – прича Стевановић.
Илустрација: Од килограм воћа добије се око 700 грама сока

Његова ћерка Јована (18) каже да су сокови од ароније тражени, јер је познат њихово благотворно дејство на здравље. Подстичу имунитет, а бобице су препуне антиоксиданаса и витамина.

Извор: https://www.blic.rs/biznis/moj-biznis/rodila-kao-nikad-do-sad-aronija-ove-godine-obara-rekorde-a-evo-i-koliko-se-zaradi-uz/r81c62n

Srodni tekstovi

Оставите коментар