Резидба боровница – најважнији посао

Аутор: Gdjakovic
397 посета

Ова мера, када је  правилно изведена, балансира продукцију снажних, нових прираста и одржава високу производњу плодова. Узгојни облик у производњи високожбунасте боровнице подразумева грм или жбун.Резидба боровнице се треба спроводити сваке године, почев од момента садње биљака. Када грмови боровнице достигну адекватну величину, тада резидба служи да повећа принос и побољша квалитет плода, као и да регулише жељену висину и ширину грмова. Најмање прве две године након садње биљкама боровнице не би требало дозволити да плодоносе (ово је једна од грешака коју произвођачи праве). Најбоље је прве две године уклонити све цветне пупољке са биљака боровнице за стимулисање развоја прираста и корена. Цветови и плодови боровнице црпе значајну енергију од биљке, и принос плодова у идућим годинама може бити значајно смањен првенствено због лошег развоја биљака које постају закржљале. Како би се то постигло препорука је да се цветни пупољци на посађеним и младим биљкама уклоне пре цветања. Можемo их уклонити на два начина : резидбом (цветни пупољци код боровнице су смештени у вршном делу једногодишњих прираста, те њиховим прикраћивањем за једну трећину до једну половину уклањамо цветне пупољке) или откидањем руком.

Орезивање младих садница омогућава правилно формирање жбуна боровнице. Један жбун треба да има од три до пет главних грана које носе род. Оне се орезују тако да целом својом дужином имају двогодишње гране са пупољцима.Треба знати да један цветни пупољак има 8-12 цветова у грозду (гроњи), те једна гранчица са четири-пет таквих пупољака даје потенцијал за 50-70 плодова по два грама, што је 100-140 грама плодова.

По правилу резидба треба да је умерена и прилагођена родном потенцијалу и стању сваког жбуна понаособ.

Циљ: што више крупних и здравих плодова

Како би правилно извели резидбу потребно је да знамо да имамо две врсте једногодишњих прираста у грму боровнице и то: оне који се развијају одоздо и који за једну вегетациону годину могу да израсту и до 1м, и оне који су на грму и носе родне пупољке на својим врховима.У првим годинама су нам потребнији ови који расту из базе јер требамо да формирамо жбун и уједначимо вегетативни и генеративни прираст.

Сам чин резидбе можемо рећи да иде по фазама:тако да прво уклањамо до основе оне изданке који су избили из основе тј .супстрата,који расту хоризонтално ка другим саксијама, затим измрзле,оштећене и оне које су претходне године донеле род. Затим треба елиминисати оне које се додирују и заклањају унурташњост круне.

Оштра резидба боровнице се не препоруцује, сем у случајевима јаче регенерације и обнављања жбунова. Бујнији жбунови дају крупније плодове и већи принос, те због тога треба слабије орезати.

Веома је битно да приликом резидбе редовно вршимо и дезинфекцију алата којим режемо.

Значај ове мере се огледа у томе што се редовном резидбом регулише проветравање, принос, квалитет плодова и време сазревања.

Извор: Домаћинска кућа

Srodni tekstovi

Оставите коментар