Регистровани нови клонови Жилавке и Смедеревке

Аутор: Gdjakovic
314 посета

У Регистар сорти пољопривредног биља уписани нови клонови винове лозе сорте жилавка и смедеревка

У Регистар сорти пољопривредног биља уписано је пет нових клонова винове лозе сорте Жилавка (клонови Тврдош, Базилика, Атанасије, Сара и Дуња) и четири нова клона сорте Смедеревка (клонови Небојша, Зоран, Љубица и Славица).

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде је у одговору на захтев Пољопривредног факултета Универзитета у Београду, а по одлуци Комисије за признавање сорти, подлога и клонова винове лозе, признало ове клонове.

Како је наведено на сајту факултета, признати клонови представљају наставак реализованих и претходно признатих 12 клонова сорте Прокупац (ПР2, ПР6, ПР8, ПР9, ПР10, ПР11, ПР12, ПР13, ПР16, ПР17, ПР19, ПР20; ознака „ПР“ представља скраћеницу од Прокупац Радмиловац ).

– У току вишегодишњих истраживања, већина новостворених клонова сорти Смедеревка и Жилавка производно су испитивани на различитим локалитетима у Србији, укључујући и ОДПФ Радмиловац, као и на локалитетима у Босни и Херцеговини и Грчкој. Честитамо професорима Небојши Марковићу и Зорану Пржићу са Института за хортикултуру на постигнутом успеху – додаје се.

Извор:

https://www.ekapija.com/news/4060852/u-registar-sorti-poljoprivrednog-bilja-upisani-novi-klonovi-vinove-loze-sorte-zilavka

Srodni tekstovi

Оставите коментар