Радови у воћњаку после невремена

Аутор: draganadpetrovic
697 посета

У последње време Јабланички округ погађају јака невремена праћена олујним ветром, јаким градом и обилним падавинама. Ово невреме погађа различите атаре и причињава озбиљну штету на усевима и воћарским културама.

Штете су директне у уништавању овогодишњег рода културе које нису убране, као и индиректне које ће се огледати у оштећењу родних елемената и умањење делом рода за следећу годину.Веома је битно после кише обићи засаде и увидети стање и по потреби брзо реаговати. Засади који су тучени градом и олујом, морају се санирати. Санирање се огледа у додавању помоћног наслона за извијана стабла.

Илустрација: Град оштетио и јабуке

Стабла која су наваљена морају се вратити, колико толико у оси и то лаганим напрезањем и додавањем наслона да би се колико толико фиксирала и сачувала од чупања. У засаду ако има сломљене гране, морају се воћарским маказама исећи и остранити. Код малине млади изданци који су поломљени морају се такође исећи и изнети из засада.

После ових помотехничких мера приступа се хемиској заштити која се огледа у брзој интервенцији у времену од 24 до 48 х после невремена. Са воћарске стране приступа се употреби аминокиселина ( аминокиселина са Бакром ), и хемиској заштити противу оштећења и труљења. Познато је да је пало око 90 л по квадратном метру воденог талога, што је доста воде али се мора по оцеђивању урадити колико толико хемиски третмани воћака. Веома је битно колико ми помажемо воћњаку толико ће се он регенерисати и бити у кондиционом стању за будуће изазове.

Саветодавац из воћарства и виноградарства Александар Митић

Извор: https://jugpress.com/poljoprivreda-sta-uraditi-u-vocnjaku-posle-nevremena/

Srodni tekstovi

Оставите коментар