Пчелар и воћар поделио савете злата вредне за употребу пестицида

Аутор: draganadpetrovic
612 посета

Српско воће враћено је са хрватске границе, а пре тога и румунске, и још понеке, због недозвољене количине пестицида. Како их правилно користити и избећи овакве ситуације приликом извоза робе у друге земље, за агенцију Рина открива проф. др Света Стаменковић из чачанског села Бањица.

Овај пчелар, воћар, али пре свега човек од струке, зна праву меру и води рачуна о адекватној заштити свих воћних врста.

– Најважнији фактор у производњи хране су пестициди и пчеле. Без пестицида нема довољно хране за човечанство. Пестициди се морају правилно примењивати према упутству произвођача. Ако се правилно примене у дози и количини која је препоручена неће бити никаквих проблема. Ако се поштују последњи рокови примене пред бербу, како ми кажемо каренца, неће бити остатака пестицида у плодовима и неће бити у прилици инспектори у извозу да нађу недозвољене остатке – каже Стаменковић. Он додаје да сви препарати који се користе имају одређене каренце, а да он и његове колеге које се баве воћарством то знају.
– Као воћар и произвођач, ја и моје комшије се углавном придржавамо свих адекватних мера примене пестицида, поштујемо све рокове, третирамо воће у оном тренутку када је то неопходно – казао је он.

Илустрација: Пчеле су незаменљиви опрашивачи воћа и морају се чувати

Важну улогу у воћарству чак у 85 одсто случајева имају пчеле, па овај воћар истиче њихов немерљив значај, те упозорава да приликом третирања, односно прскања воћњака, треба посебну пажњу обратити на њих. Многи произвођачи не знају ништа о начину живота пчела, мисле да оне не ране, нити да раде у јутарњим сатима.

– Једном приликом у комшилуку, један воћар је прскао јабуку негде око осам сати изјутра. Када сам то приметио, отишао сам до њега да га питам зашто то ради када има пчела у воћњаку, има маслачка, има мртве коприве и других корова у цвету. Међутим, он каже да мисли да пчеле још нису устале, на шта сам му појаснио да пчеле много рано крећу да раде, чим сване, јер то су највећи радници и најбољи опрашивачи, и оне раде и дању и ноћу, за њих нема престанка. Наравно, човек је послушао мој савет и никада више није третирао своје засаде у току дана – рекао је Стаменковић.

Илустрација: Важно је испоштовати каренцу приликом прскања воћа

За криминал нема каренце

У спорном случају заустављања пошиљке бресака у Хрватској није било спорно само то што су пронађени остаци пестицида, већ и то што је неко употребаљавао препарат са, и у Србији и у ЕУ, забрањеном супстанцом хлорпирифос. Овај препарат је увезен под чујдним околностима и наводно је требало да ванредно буде коришћен само за шећерну репу. У сваком случају, његова употреба на воћу је криминал.

Извор: https://24sedam.rs/biznis/agrar/238684/kako-koristiti-pesticide-i-pcele-kod-voca/vest

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

1 коментар

Zarkodj 24. август 2023. - 13:41

Profesor pita zašto prska kada su pčele već ustale. Zašto ne pita voćara zašto nije pokosio maslačak i mrtvu koprivu da pčele ne dolaze na taj cvet koji je prskan.

Одговори

Оставите коментар