Процветале вишње и трешње, да ли нас чека оштра зима?

Аутор: draganadpetrovic
436 посета

ЧАЧАК, ПОЖЕГА: Иако је јуче почела јесен и са собом донела право јесење време, пад температуре и кишу, у чачанском насељу Лозница, у дворишту Лукића, процветала је вишња као да је пролеће у пуном јеку.
– То стабло вишње посадили смо пре око пет година. Иако је ниска и мала, она сваке године буде пуна рода. Са једног дрвета сваке године буде толико вишања да можемо направити око 20 литара сока и десет тегли слатког. То је просто невероватно колико је то дрво издашно“, рекла је Борислава Лукић, домаћица која највише води рачуна о том стаблу.

Она додаје да су сви укућани остали неми на призор цветалог дрвета кад му време није и додаје да су комшије долазиле да се лично увере, јер нису могле да верују да се тако нешто десило крајем септембра.
– Кад сам видела да је вишња цветала, нисам могла да верујем. Претпостављам да је цветала због изузетно топлог септембра. Надам се да се ово неће одразити на род наредне године“, каже Борислава и кроз смех додаје да је ово можда један од доказа климатских промена.

Илустрација: Комшије су долазиле да се лично увере

Слична ситуација десила се и у околини Пожеге када је у домаћинству Филиповића процветала трешња.

„Много смо се изненадили када смо видели бели цвет трешње на скоро оголелој крошњи. На тренутак смо помислили да долази пролеће, а уствари дошла нам је јесен, сваке године нас природа све више изненађује, каже Миладин Филиповић из пожешког села Горобиље.

Према народном веровању оваква појава наговештава оштру и дугу зиму.

Извор: https://www.dnevnik.rs/drustvo/cudo-prirode-u-vocnacima-zapadne-srbije-procvetale-visene-i-tresne-kao-da-je-prolece-foto

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар