Проглашена најбоља домаћа вина у девет категорија

Аутор: draganadpetrovic
688 посета

Винарство је најбрже растући сектор читаве српске економије и уз домаћи ИТ сектор има највећи потенцијал за развој, оценила је синоћ премијерка Ана Брнабић на свечаном додељивању награда најбољим домаћим винарима, у организацији Савеза винара и виноградара Србије.
На манифестацији „Велико оцењивање вина Србије“ која је одржана 17. и 18. маја, учествовало је 138 домаћих винарија са 481 етикетом, а жири састављен од 24 домаћа еминентна стручњака доделио је награде најбољима у девет категорија.
Њима су синоћ на свечаности у београдском хотелу „Радисон“ уручене награде.

Илустрација: Nајбоња српска вина на једном месту/ ФОТО:Pixabay

У категорији бела мирна вина од локалних неароматичних сорти грожђа награђена је винарија „Виста хил“, док је за најбоље бело мирно вино од неароматичних интернационалних сорти грожђа главну награду добила винарија „Винум“. Главном наградом у категорији пенушава вина награђена је винарија „Деурић“, а најбоље розе мирно вино направила је винарија „Косовић“.
У категорији црвена мирна вина од локалних неароматичних сорти грожђа признање је додељено винарији „Браћа Рајковић“, а за најбоље црвено мирно вино од интернационалних неароматичних сорти грожђа проглашено је оно винарије „Винис“.

Илустрација: У конкуренцији 500 вина из 150 винарија у Србији/ ФОТО:Pixabay

Титулу најбољег мирног вина од локалних и интернационалних атроматичних сорти грожђа понела је винарија „Ластер“, као најбоље прирподно слатко и ликерско вино оцењено је оно које је произвела винарија „Александровић“, док је у категорији оранж вина награду добила винарија „Вучуревић“.
Премијерка Брнабић није крила задовољство због тога што домаће винасртво видно напредује и има амбиције да постане препознатљиво и на светском тржишту.
„Ваше знање, ваша жеља да учите, ваша страст да будете најбољи у томе чиме се бавите и храброст да се такмичите са јачим и богатијим од вас, и да у тим утакмицама побеђуете је оно што ме инспирише као председницу Владе сваки дан. Ви сте оно што Србија јесте и што је постала и хвала вам од срца на томе“, нагласила је премијерка.
Додала је да је Влада Србије ту да то препозна и подржи, наводећи да то све води председник Александар Вучић. Брнабићева је затим објаснила шта под тим речима подразумева.
„Првог маја сам са председником била на отварању радова на Фрушкогорском коридору. Након тога смо обишли Фрушку гору идући по атарским путевима, по виноградима, да видимо нове засаде. Он ми је рекао шта треба да направимо од Фрушке горе и од других виноградарских крајева наше земље и колико да урадимо за њих, и колика је то додатна вредност за нашу пољопривреду и економију, и колико је то важно за промоцију Србије“, рекла је премијерка Брнабић.
Она је подсетила је да је Влада уз помоћ министра пољопривреде Бранимира Недимиовића и Савеза винара и виноградара усвојила Стратегију развоја овог сектора с циљем да сваке године повећавамо површине под виновом лозом за 400 до 600 хектара.
„Припремамо Закон о вину и молим вас да се укључите у то како бисмо испунили све наше потенцијале у винарству, и очекујем да ћемо га усвојити до краја ове године. Поносна сам на наше винарство, свака вам част и све честитке од срца, и заиста верујем да и у томе можемо бити једни од најбољих у свету“, нагласила је премијерка.
Директор Савеза винара и виноградара Стеван Рајта рекао је да је „Велико оцењивање вина Србије“ манифестација каква се никада пре у нашој земљи није одржала.
„Ово је један од највећих оваквих пројеката на Балкану. Савез винара и виноградара је малада организација која ће да расте и постаје све боља какао време буде пролазило и веома је важна за све нас“, оценио је Рајта.

Извор: ТАЊУГ

У конкуренцији за најбоња вина Србије било више од 500 различитих вина из преко 150 винарија. Захваљујући преданом раду, правилном приступу технологији производње и одлежавању вина, оценама судија златну медаљу добило је преко 60 узорака, док је сребрну медаљу понело преко 130 вина.Закључак овогодишњег националног оцењивања вина је да српско винарство успешно напредује и може да стане раме уз раме са винима из познатих винских земаља.Главну улогу у оцењивању вина има сомелије, јер будућност неког вина зависи од његове оцене и мишљења. Образовање и професионализам у спони са истанчаним укусом и развијеним чулима главне су карактеристике дегустатора.

Илустрација: Истанчан укус вина

Сомелије Игор Луковић објашњава да пре свега посматрају боју, јер вино мора да буде чисто, бистро да боја не буде тамна, оксидисана.

„Такође мирис мора да буде чист, јасан, сортан да не буде оптерећен неким технолошким грешкама попут редукције, оксидације или сличним стварима. Такође, најважније у укусу, мора да буде хармонично, заокружено, постојано и онда га оцењујемо као високо квалитетно вино“, каже Луковић.

Председник Савеза винара Марко Малићанин истиче да на тај начин они упуте произвођаче вина у то да ли негде греше и да ли су вина у складу са светским трендовима и дају савет за будући развој.

Квалитет домаћих вина у последњих десет година умногоме је подигнут. Стигле су награде и на међународним такмичењима. Сада се као већи проблем поставља квантитет. Зато је Влада усвојила стратегију развоја винарства како би повећала површину засада и производњу вина.

Илустрација: Бранислав Недимовић, потпредседник Владе РС и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде

Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде каже да ће током године имати нов позив, не само за винарство већ и у сектору ракија. „Дајемо средства да бисмо што пре достигли капацитете које Србија заслужује. Могу да кажем да је 51 винарија добила новац у 2020. години у вредности преко шест милиона евра“, рекао је Недимовић.

Директор Савеза винара Стеван Рајта сматра да што више саде и све што више производе и нађу пласман за то биће свакако боље. „Ми треба сваке године да садимо између 750 и 1.000 хектара, то је веома амбициозно“, сматра Рајта. Амбицију српски винари имају, али и већи део општих услова за позиционирање на винској мапи света – квалитет, количина и традиција.

Извор:https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/4382333/ocenjivanje-vina-zlatne-medalje.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар