Припрема земљишта за садњу лешника

Аутор: draganadpetrovic
573 посета

Маса корена лешника налази се на дубини измеду 10 и 40 цм. На распрострањеност коренове мреже значајан утицај имају физицке особине земљишта. На плодном земљишту лешник има густу и испреплетану коренову мрежу која заузима већу површину, а основна маса корена се налази на 40 – 50 цм дубине (око 80%). Поједине жиле прелазе и дубину од 70 цм. Латерално простирање је у односу обима круне, само мањи део корена прелази тај обим. Одмах уз дебло у првом метру налази се више жила него у другом; са удаљавањем од дебла смањује се број жила.
Земљиште за плантажу леске припрема се на целој површини и на дубини до 60 цм, што зависи од његових физицких особина. Риголовање целе површине може се извести на класичан начин уз примену тешких трактора и плугова риголера. У новије време се препоручује припрема земљишта подривањем подривачима. Најбоље су се показали подривачи вибратори, односно подривачи са вибрирајућим радним телом. Оваква припрема земљишта има неке предности, јер се земљиште не преврће, а растреса се на целој жељеној дубини. На овај начин се повећава запремина земљишта, то доприноси побољшању водног и ваздушног режима земљишта, као и опште порозности.
У неким случајевима земљиште се мора припремити копањем јамица. За ту сврху се могу користити бургије са сопственим погоном или прикључене на трактор. На стрмом земљишту се морају изградити терасе.

Илустрација: Земљиште за плантажу леске припрема се на целој површини

Одржавање земљишта
Одржавање земљишта у засадима леске је обавезна агротехничка мера, да би се спречио развој коровских биљака и да би се уједно побољшала аерација и одржала потребна влажност земљишта. У подручјима са довољном количином падавина обрађује се само један уски појас у реду уз комбинацију са хербицидима, док се земљиште измеду редова најчешће одржава у виду ледине
У Шпанији и Италији уобичајено је комбиновање хербицида и обраде земљишта, пошто се на тај начин олакшава инкорпорација органских и минералних материја у земљиште. У засадима подигнутим на стрмим теренима земљисте се одржава у виду ледине да би се на тај начин спречило негативно дејство ерозије.
Одржавањем земљишта би требало да се постигне уништавање корова и одржавање најбољег режима за воду и ваздух. На тај начин би се постизало и одржавање добрих других особина земљишта, а нарочито његове плодности. Свакако да би требало да начин одржавања земљишта буде у складу и са другим чиниоцима (поднебље, плодност земљишта, конфигурација терена, механизација и сл.).
У борби против корова се све више користе прикладни хербициди. Напомињемо да би се за ову делатност требало обратити стручњацима, а нарочито у вези са количином хербицида којом планирате да третирате вашу плантажу.
Препоручују се хербициди за плантаже подигнуте на сопственом корену, где се јавља велики број изданака. Применом хербицида уништава се и знатан број изданака који сувишно исцрпљују матично стабло. У плантажи где се обавља механизована берба не препоручује се држање земљишта у стању ледине, јер би то отежало сакупљање плодова. То значи да се земљиште у интензивној производњи одржава у виду јаловог угара.
У случају да је плантажа на сиромашном земљишту и да је потребно биланс органских материја изравнати гајењем биљака за зеленишно дубрење, тада се медуредни простор користи за гајење сточног грашка, грахорице, ражи, инкарнатске детелине или које друге биљке која даје довољно зелене масе. У јесен се најчешце сеју: грашак, маљава грахорица или панонска грахорица у комбинацији са ражи. У пролеће се маса заоре. У реду се земљиште прска хербицидима ради уништавања корова и изданака. Од хербицида су добри за уништавање изданака: Праqуат, (2 – 4 дихлорфеноксисирћетна киселина) и др., Грамоксон у количини од 4 кг/ха површине коју би требало третирати. Напомињемо још једном да би се за овај посао требало консултовати са људима који су стручњаци у области заштите биља, а њих можете наћи у пољопривредној станици у вашем месту.

Илустрација: Две тоне плода са једног хектара воћњака/ Фото: Pixabay

У јесен се примењује дубока обрада уз претходно растурање одговарајуће количине органских и минералних ђубрива. Обрада земљишта у јесен доприноси побољшању водног режима земљишта, убрзавање многих процеса у земљишту, уништавању корова, штеточина, подстиче рад корисних микроорганизама. Напомињемо да је корен плитак и да га обрадом не треба повређивати. Одржавање земљишта би требало прилагодити сваком конкретном случају. Пре него се са бербом почне изврши се равнање површине и ваљање ради лакшег сакупљања плодова. Примењују се хербициди за сузбијање корова у редовима.
Колико је лешник исплатива воћна сорта говори податак да са хектара, уколко је обављена сва потребна нега, могу да се уберу и две тоне плода. Међутим, од времена сађења па до овакве бербе треба сачекати неколико година. У другој и трећој години родност је симболична, а касније она расте прогресивно, а да ли ће пун род достићи у петој, седмој или 10 години зависи од узгајивача.

Извор: https://jugpress.com/poljoprivreda-kako-pripremiti-zemljiste-za-sadnju-lesnika/

Srodni tekstovi

Оставите коментар