Прави тренутак за дубоко орање у воћњацима

Аутор: draganadpetrovic
633 посета

Дубоко орање у воћарству или риголовање се изводи у току лета и то у зависности од временских услова од друге декаде јула ( обично после жетве житарица као пред усева ) па током августа месеца, а најкасније у току септембра месеца. Дубоко орање се на лаким земљиштима изводи без проблема али на тежим је битан моменат то јест да ли је земљиште умерено влажно а не превише суво.

Оваквим позитивним особинама земљишта за дубоко орање, су допринеле и кишне падавине у предходних десетак дана. Земљиште је са довољно влаге за извођење ове тешке операције у воћарству. Дубоко орање подразумева орање земљишта на већу дубину у зависности од воћарске културе, и то ако су у питању јагодасте воћне врсте од 30 – 40 цм, а за дрвенасте културе од 40 цм до 60 цм дубине.

Илустрација: Двострука корист- сузбијанје корова и могућност да влага продре дубоко у земљу/ Фото: Pixabay

За ову радњу је потребан једнобразни плуг и трактор са јачом снагом. Дубоким орањем се површински хумусно акумулативни слој земљишта убацује на већу дубину где ће бити зона развоја корена посађеног засада, а на површину окренуте пластице избацује земљиште са већих дубина које је мањег богатства хранљивим елементима.

Овом се добија и двострука корист која се огледа и слабијем развоју корова на површини земљишта ново посађеног будућег воћњака, као и дубљем заоравању површинског корова ( заосталог семена ) и немогућност његовог ширења већ сузбијања. Приликом дубоког орања се разбија и такозвани плужни ђон ( зона непропусног или слабо пропусног слоја стечена дугогодишњим орањем на истој дубини ). Када се изводи ова радна операција, обично се парцела, оре сакупљањем од средине парцеле ка ободима ( међама ).

Илустрација: Разбија се плужни ђон/ Фото: Pixabay

Дубоко орање у воћарству морамо одрадити стручно и исправно, да касније не би имали проблема у развоју са посађеним воћним садницама и засадом у развоју и родности.

Саветодавац за воћарство и виноградарство Александар Митић

Извор: https://jugpress.com/poljoprivreda-pravi-momenat-za-duboko-oranje-u-vocarstvu-2/

Srodni tekstovi

1 коментар

Ivan Matijašević 17. август 2021. - 06:17

Poštovani, Vaš članak nije potpun. Objašnjavate razloge, što je u redu, ali čitav ćlanak nije u skladu s naslovom. Stiče se utisak da objašnjavate kako rigolovati na praznoj parceli pre sadnje, umesto u već postojećem voćnjaku. Čak ni fotografije to ne ilustruju. Ono što mene zanima je da li u, konkretno, zasadu aronije koja je u devetoj godini, mogu i treba da izvršim rigolovanje između vrsta? Koji su benefiti? Šta nakon toga, da li đubriti preko toga da bi đubrivo dolo brže do korenovog sistema?

Одговори

Оставите коментар