Појавио се јабукин стаклокрилац у воћњаку: Шта да радите?

Аутор: draganadpetrovic
826 посета

ЛЕСКОВАЦ
Ова штеточина јабуке има једну генерацију током две календарске године. Одрасле јединки су лептири тамно плаве боје, са провидним, стакластим предњим крилима, док је тело плаво црне боје са црвеним појасом на трбуху. Њихова активност је највећа када је сунчано и топло време. Штеточина је присутна у плантажним засадима јабука, посебно у старијим воћњацима.
Женке стаклокрилца полажу јаја на пукотине коре, ране и сл., а штете наносе гусенице које су светло жуте боје. Оне живе испод коре грана и дебла, у камбијалном слоју између коре и дрвета, и оштећују га својом исхраном. Као последица напада настају ране у којима се може наћи и већи број гусеница и тада су оне веће.

Илустрација: Опасна штеточина у засадима јабука

Током исхране гусеница долази до оштећења спроводних судова, прекида кретања сокова што онемогућава нормалну исхрану, и неповољно се одражава на здравствено стање и родност нападнуте воћке. Значајне штете су првенствено у младим воћњацима који се услед напада суше. На стаблима и гранама које су нападнуте може се наћи мрки измет, а као последица оштећења стабла слабе, лако се ломе. Ране споро зарастају и представљају улазима места за продор гљиве Нецтриа галлигена проузроковача рак рана на јабуци. На ширење стаклокрилца утиче резидба, оштећења настала услед елементарних непогода попут града, ниске темеператураме које доводе до пуцања коре. Јабукин стаклокрилац насељава се и у ранама насталим услед активности крваве ваши.

Илустрација: Из архиве Агробизнис магазина


Лет лептира ове штеточине прати се феромонским клопкама. Постављањем великог броја мамака у крошње воћака, у време лета лептира, постиже се њихово изловљавање. Хранидбени мамци се састоје од пластичних посуда у које се сипа разређени јабучни сок. Превентивне мере односе се на редовно одржавање и чишћење воћњака, уклањање грана, избегавање механичких оштећења, сузбијање крваве ваши. Хемијске мере сузбијања у засадима јабука се спроводе у оквиру заштите јабуке од најзначајније штеточине, јабукиног смотавца.
Бојана Карапанџић, дипл.инж.пољ.

Извор: https://jugpress.com/poljoprivreda-sta-da-uradite-kada-vam-se-u-vocnjaku-pojavi-jabukin-staklokrilac-synanthedon-myopaeformis/

Srodni tekstovi

Оставите коментар