Почиње берба купина: Kакву цену очекују произвођачи?

Аутор: draganadpetrovic
800 посета

Уочи почетка овогодишње сезоне бербе купине прве најаве говоре да произвођаче очекује добра откупна цена од 150 динара за килограм. Екстремно врели талас, међутим, попут малине, утиче на квалитет плода и принос који ће бити за трећину мањи од просечног.

Због временских услова ова година дефинитивно није наклоњена произвођачима јагодичаствог воћа. Купина ових дана полако сазрева и прве количине овог воћа у равничарским крајевима већ се убирају, али због јако високих температура уочавају се проблеми у купињацима.

Илустрација: Врућина десетковала род/ Фото: Pixabay

Стручњаци за воћарство зато процењују да би овогодишњи род могао бити мањи и до чак 30% од просечног. Купина, наиме, иако далеко отпорнија од других врста, тешко подноси високе температуре, посебно што се ради о неколико везаних врелих дана и топлотних таласа.

  • Купина јесте робуснија биљка од малине и боље подноси високе температуре, али је ово ипак екстрем. Температуре ваздуха преко 37 степени код биљке доводе до застоја метаболизма, она више не усваја органску храну, гледа само да преживи, усваја мало воде које има у земљишту. На листовима и плодовима има ожеготина и они који су изложени сунцу ће да побеле. Бојим се да и поред захлађења може бити проблема, чак и код купињака који се наводњавају и оних који нису покривени заштитним мрежама – процењује стручњак за воћарство Јован Милинковић из Пољопривредне саветодавне и стручне службе.
Илустрација: Купињаци вапе за кишом/Фото: Pixabay

Купињаци су остали и без неопходне воде јер, како каже, „количина падавина из прошлог јула од 250 литара по квадратном метру, у скорије време неће се поновити“. Воћари који су се припремили за овакве екстремно топле услове, подигли су заштитне мреже и наводњавају засаде, ипак се могу надати колико-толиком приносу.

  • Треба бити јако опрезан у прогнозама што се тиче самог приноса. Све зависи како ћемо ући у бербу, да ли са кишом и ниским тепературама или не, али сигурно ће род бити мањи за 20% до 30% у односу на просечан, који се креће осам до 10 тона по хектару. Чак и цена која се најављује, од 150 до 180 динара по килограму, неће моћи то много да поправи, јер су биљке већ делимично оштећене – упозорава саговорник Блица.

Србија је по производњи купине једна од доминантних земаља у Европи са годишњом производњом између 30.000 и 40.000 тона, али се површине под овим воћем из године у годину смањују, што због нестабилне откупне цене, што због непостојања озбиљне прераде. Процена је Асоцијације произвођача јагодичастог воћа Србије да су засади купине само у последњих пет година са 6.000, пали на 1.000 хектара.

Илустрација: Неизвесна откупна цена овогодишњег рода купине/Фото: Pixabay

На почетку бербе прошле сезоне, сорта лох нес продавала се чак од 80 до 100 динара килограм, али се откупна цена купине врло брзо сурвала на испод 50 динара.

Извор:https://www.ekapija.com/news/3343171/proizvodjace-kupine-ocekuje-otkupna-cena-od-150-dinara-vrucina-desetkovala-rod

Srodni tekstovi

Оставите коментар