Почиње берба и извоз јабука

Аутор: draganadpetrovic
788 посета

Почиње берба јабуке, а наши воћари већ годинама налазе своје купце и у аграрно најразвијенијим земљама. Какве су за произвођаче ценовне перспективе и колико је јака конкуренција других земаља?
„Јабука је код нас најзначајнија воћна врста што се тиче извоза свежег воћа, поготово у Војводини, на првом месту је. И поред кашњења у берби, задовољни смо првим комерцијалним сортама. Квалитет је добар, с обзиром да је постојао недостатак боје на свим сортама због високих температура. Берба креће а са њом и извоз“ рекао је професор на Новосадском Пољопривредном факултету Ненад Магазин.Надамо се да ће цене бити на нивоу прошлогодишњих, јако добрих за сорту „Гала“ и за извознике. Добро упакована јабука се плаћала и до 80 еуро центи по килограму па верујем да ће произвођачи бити задовољни, додао је Магазин.

Илустрација: Добар квалитет овогошњег рода/ Фото: Pixabay

После Гале креће берба црвеног и златног делишеса. Највећи део те робе ће ићи у хладњаче а онда у продају када цена буде повољнија.

Што се тиче конкуренције, очекује се да у ЕУ буде ове године милион тона јабука више а што се тиче ваневропских земаља које су нама такмаци према Русији која је нама извозно интересантно тржиште, не очекују се неки вишкови тј. долази до стабилизације производње (Турска, Молдавија, БИХ) а у самој Русији се очекује благ пораст производње јабука у односу на прошлу годину.

Због температура се очекује да ће бити доста јабука које нису врхунског квалитета, значи за индустријску прераду. Значи, нема разлога да цена јабуке буде знатно нижа у односу на вишегодишњи просек, закључио је Магазин.

Илустрација: Родна година и за шљиве/ Фото: Pixabay

Што се тиче шљиве, ово је једна од роднијих година.Цена у пуној сезони је скочил, оне су јако добре (50 динара за шљиву прве класе),укупна производња ће бити јако солидна а део извоза је кренуо и за западну Европу (Немачка).

Што се тиче вишње, производња је била нешто мања као и квалитет а нема је ни довољно, оне прве класе у откупу.

Извор: https://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/novi-sad/krece-berba-jabuka-a-sa-njom-i-izvoz-(audio)_1267136.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар