Подизање засада јефтиније од јабука, а зарада вишеструко већа

Аутор: draganadpetrovic
339 посета

Породица Николић је на плантажама у близини Зајечара пре пет година купила своју прву парцелу и подигла први засад. Иако су прве плодове убрали тек прошле сезоне, кажу да је то добра инвестиција јер ово дрво даје и траје пуних 70 година.

Мирјана и Крунослав су купивши тај комад земље прво хтели да саде воће а онда се предомислили што се испоставило као пун погодак. Прошла година донела им је 5 тона рода, а ова две-три више, а кажу, квалитет је одличан, забележила је својом камером зајечарска Замедиа. Надају се да ће инвестиција у овај породични бизнис тек сада почети да се враћа јер очекују да ове јесени прикупе око 8 тона.

Илустрација: Николићи се надају да ће ове јесени прикупити осам тона лешника

Реч је о дрвету леске и њеном плоду лешнику који је јако тражен и јако скуп, а домаћице то најбоље знају кад га купују због колача и разних других посластица. И у кондиторској индустрији је јако тражен.

Газдарица Мира је најуверенија да је то био више него добар потез јер, вели, биће и за унука и за генерације иза њих да раде, зарађују и лепо живе.Посла има пуно, а кад има највише ту су и ћерка и син који са својим породицама притекну у помоћ. Вредно уз Николиће раде и зет и снајка.

Илустрација: Србија не производи довољно лешника ни за сопствене потребе

Пошто је потражња већа од понуде, Николићи имају сигурно тржиште. Прве приходе улажу у механизацију али су уверени да ће за коју годину од лески моћи и лагодно да живе.Стручњаци тврде да је подизање овог засада и до 5 пута јефтиније од подизања засада јабука. У пуном роду лешник рађа и до три тоне по хектару а Николићи их имају девет.У Србији се годишње произведе 2.500 тона лешника, што је тек десети део оног што је потребно нашој индустрији тако да за пласман има и те како простора.

Извор: https://biznis.kurir.rs/moj-biznis/4264642/nikolicima-se-isplatilo-ulaganje-u-lesnik-i-leske

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

2 коментари

Max 17. октобар 2023. - 05:21

Ja sam posadio lesnik pre deset godina i sad ga cupam. Cena je tad bila 600 din a sada isto 600. Troskovi trostruko veci, svake druge godine neka nepogoda unisti rod, ove godine mi je oluja iskidala cetvrtinu stabala i otresla 70 % ploda, pretprosle smrdljivi martin unistio ceo rod, ja oprskam, dva dana ga nema, treci dan opet isto. Srbija uvozi lesnik iz Turske to je istina ali po 5 eur, a sa tom cenom mi proizvodjaci ovde nemamo zaradu. Sto se mene tice bolje izdati u arendu nego saditi lesnik.

Одговори
Saša Pavićević 17. октобар 2023. - 09:08

Imamo ugovor o slobodnoj trgovini sa Turskom,sav lešnik u prodaji je njihov,tako da ga nema svrhe saditi.Rod od 3 tone je teško dostižan,troškovi veliki,tako da lešnik opšte nije isplativ.Imam zasad star 14 god. i sve mi je već dobro poznato.

Одговори

Оставите коментар