Погледајте како изгледа други најбољи виноград на свету и винарија у Шпанији

Аутор: Gdjakovic
253 посета

Више од 600 винограда, распрострањених по живописним зеленим брежуљцима Ла Риохе, Наваре и Баскије у северној Шпанији, нису толико посећени као они у Калифорнији и Француској, али би свакако требало да буду. Прошлог месеца у Риохи су проглашени добитници награде за најбоље винограде на свету, а виноград из Риохе, Marqués de Riscal, заузео је друго место.

Пуно црвено и елегантно бело само су разлог да посетите Риоју, а дегустације вина су суштински део искуства винског туризма. Од смелих и воћних укуса Црианзас до сложенијих профила старих Гран Ресервас, дегустације нуде дивно путовање кроз разнолик регион.

Виноград, Ла Риоха

Риоја нуди активности фокусиране на вино које превазилазе просторију за дегустацију. Ту је за почетак невероватан музеј вина Vivanco у Briones који је 2004. године отворио краљ King Juan Carlos I. Шест галерија садржи уметност у вези са вином из римских мозаика и слика Ворхола и Лихтенштајна, као и огромну колекцију сувенира, преса за вино и артефаката, који покривају 8.000 година историје вина. Посетиоци Риохе могу да учествују у догађајима бербе, где могу да се придруже процесу бербе грожђа, специјалне вечере за спаривање вина нуде се у многим виноградима. Шармантни Харо и главни град региона, Логроњо, са својим лепим калдрмисаним улицама и архитектуром, пијацама и локалном гастрономијом, су међу многим градовима који позивају да их посетите.

Регион Риохе има низ смештаја, укључујући луксузне хотеле, бутик хотеле у винарији и шармантне пансионе са доручком. Ако успете да обезбедите собу, хотел Hotel Marqués de Riscal, у истоименом винограду, дизајнирао је познати архитекта Франк Гехри. Гости ће препознати футуристички архитектонски стил сличан његовом музеју Гугенхајм у оближњем Билбау. Авангардна архитектура хотела је запањујући контраст традиционалној позадини винске регије, а поред шик соба за госте, ту су ресторан са Michelin звездицама и спа садржаји.

Francis Paniego

Шеф кухиње Francis Paniego, креатор гастрономског карактера хотела Hotel Marqués de Riscal, био је добитник Националне гастрономске награде за најбољег шефа кухиње 2012. године. Његов посебан стил у комбинацији традиционалне Риојанске кухиње са личним, савременим додиром донео му је три Мишелинове звездице, две за његов ресторан, El Portal de Echaurren, у Ескарају, и још једну за ресторан хотела Marqués de Riscal. Он први кувар из Ла Риохе добитник ове награде.

Фото: https://www.marquesderiscal.com/

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар