Повећавају се засади боровнице у Шумадији

Аутор: draganadpetrovic
584 посета

У Шумадији је у току берба боровница, воћа које је доживело праву експанзију. Све више младих људи различитих професија одлучује се за узгој боровнице. Произвођачи се воде добром откупном ценом тог воћа, која је ове године пет евра по килограму.Млади технолог Влада Луковић је професор у средњој школи у селу Лужнице надомак Kрагујевца, заједно са родитељима посадио је пре четири године на једном хектару боровнице, а ове године временски услови су погодовали, вегетација је кренула раније, тако да су задовољни родом.
„Температуре су високе, доста има сунца што доприноси високој количини брикса, односно воћног шећера у бобицама, биће слађе, а самим тим биће и већа потражња за њима“, рекао је Влада Луковић.

Илустрација: Велика потражња за српским плавим златом/ Фото: Pixabay

У оближњој Гружи, Марија која је по професији лекар на породичном имању има засаде боровница на пет хектара који су у четвртој години вегетације, па очекују одличан овогодишњи принос од три до пет килограма по биљци које одлазе за извоз у Русију и широм Европе.

„Због количине аминокиселина она се користи и у терапији најразличитијих болести, сада су тренутно студије у току које нам показују учинкованост у терапији шећерне болести и у терапији предканцерогених и канцерогених стања“, навела је Марија Николић из села Балосаве код Груже.

Николићи ове године имају преко стотину берача, а Луковићи 20. Углавном су то или мештани из њихових села, али има и много младих, студената и старијих средњошколаца који желе да на овај начин сами зараде.

„Очистио сам годину и сада имам слободног времена да зарадим мало пара како би отишао на море да не бих узимао од родитеља“, рекао је Никола Вукашиновић, студент из Kрагујевца.

Илустрација: У централној Србији више од 200 хектара под засадима боровнице / Фото: Pixabay

Још један студент, Марко Костић, навео је да добар берач за једну смену може да убере 45 килограма боровница.

Боровнице се у касним сатима одвозе до хладњаче у Тополи или се директно камионима одмах транспортују у откуп и извоз. Пре само четири године, у овом делу централне Србије било је свега два хектара под боровницама, а ове године засади се простиру на више од 200 хектара.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/4427266/sumadija-borovnice-mladi-beraci-gajenje.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар