Побуна у Италији због нове одлуке ЕУ

Аутор: draganadpetrovic
615 посета

Европска унија отпочела је процес који ће омогућити да вина којима је вештачки смањен садржај алкохола стекну право да се називају вином. Ова одлука изазвала је оштре полемике у Европи, а Италијани су најгласнији у критикама и тврде да је посреди озакоњење – додавања воде у вино!

У оквиру реформе Заједничке пољопривредне политике ЕУ (ЦАП) која ће ступити на снагу 1. јануара 2023 године, апелације широм Европе моћи ће да производе вина са садржајем алкохола мањим од 8.5 процената. Ова најава већ је изазвала побуну у неким земљама, међу којима су Италијани најгласнији у одбацивању могућности да се деалкохолизована вина, како гласи назив нове категорије, на тржишту изједначе са винима направљеним по традиционалној методи и без смањивања удела алкохола.

Илустрација: Италијани неће вино разређено водом/Фото: Pixabay

Саветник Европске федерације вина са географским пореклом (EFOW) Данијела Ида Зандона рекла је да ће бити омогућено да се вином називају и пића са минималним процентом алкохола.

  • Створена је нова категорија деалкохолизованих вина. Стона вина ће смети да имају и мање од 0.5% алкохола, док ће вина са индикацијом географског порекла у овој категорији смети да имају од 0.5% до 8.5% процената алкохола – прецизирала је.

Зандона је објаснила и да оба одлука није обавезујућа. Како је рекла, свака појединачна винска регија сама ће одлучивати да ли ће ову конкретну промену прихватити и интегрисати у сопствена правила.

Ново правило направљено је у складу са оценама да тржиште жели квалитетна пића са ниским садржајем алкохола.

Илустрација: Иновативни производи од грожђа/ Фото: Pixabay
  • Одлука о увођењу нове категорије донета је у светлу све веће тражње за иновативним производима од грожђа који садрже мање алкохола од данашњег минимума за вина – наводи се у предлогу пољопривредне реформе ЕУ.

До сада је највећа баријера за куповину нискоалкохолних пића на бази грожђа била перцепција купаца да нису у питању вина, каже специјалиста за оваква пића Кристин Паркинсон.

  • Људи би свакако купили нискоалкохолну верзију вина која иначе пију, али она тренутно не постоје на тржишту. Биће занимљиво видети која ће винска регија прва прихватити ова правила. Када се то догоди, мислим да ће „пући брана“, јер постоји велика тражња за оваквим винима – рекла је.
  • Уклањање алкохола из вина и додавање воде је најновији трик Брисела усмерен против винара. Винари су већ погођени предлогом да се на боце вина ставе упозорења о штетности алкохола – рекао је Еторе Прандини, председник друштва Coldiretti,, највеће, изузетно моћне организације пољопривредника у Италији. Ово удружење наводи да ће дозвола да се нискоалкохолна пића називају вином означити скрнављење древних винарских пракси.
  • У питању је озакоњена превара купаца који ће уместо вина куповати воду – јасан је Еторе Прандини, који је навео и да је посреди велики ризик и преседан који би могао да знатно угрози идентитет вина Италије и целе Европе.
  • Предлог да се озакони додавање воде у вино је само последња у низу обмана Европске Уније која је у земљама Северне Европе већ дозволила додавање шећера ради подизања нивоа алкохола у вину, што је одувек забрањено у медитеранском региону. Брисел је дао и зелено светло вину које се не прави од грожђа, већ од разног другог воћа, малина, купина…То су енолошке праксе које мењају саму природу вина, које се кроз целу историју прави искључиво од грожђа – наводи се у саопштењу удружења Coldiretti.
  • Извор:http://www.vinoifino.rs/novosti/novost_eu_od_2023_dozvoljava_prodaju_razvodnjenih_vina_vinski_magazin_vino_i_fino_1637?fbclid=IwAR05LqPPUx0Cnmj2lsuCthSsgjAQf7IoJAi5HOlTzHZyHeXhTmqjWqYw1Pg

Srodni tekstovi

Оставите коментар