Пад производње јабука у Хрватској надоместиће српске?

Аутор: Gdjakovic
438 посета

ЗАГРЕБ – Овогодишња берба јабука процењена је на око 55.000 тона, квалитет је одличан, али је тржиште већ нарушено увозом јефтиних јабука, показује најновија анализа консултантске куће специјализоване за пољопривреду и прехрамбену индустрију „Смартер“, објављена у среду.

Берба јабука у Хрватској ове године се одвија по изузетно повољним временским условима, а процене говоре да ће овогодишњи род бити око 55.000 тона, што је мање него прошле године када је производња износила 68.352 тоне, наводи „Смартер“. Напомињу и да су купци и произвођачи задовољни изузетно добрим квалитетом овогодишњег рода, а снабдевеност тржишта је добра и почела је већ у августу када је на тржиште стигла прва рана сорта гала јабуке. Ипак, „Смартер“ истиче да стабилност тржишта ове јесени нарушавају поједини увозници, који су раније него иначе почели да увозе јабуке слабијег квалитета и по нижим ценама од домаће понуде, што је приметно код појединих трговинских ланаца који на рафове стављају увозне јабуке уместо домаћих. Највише увезене јабуке долази из Србије, Северне Македоније и суседне Босне и Херцеговине, показује анализа. 

Илустрација: Јабуке из Србије се изовзе у Хрватску

Прве стручне анализе, како је наведено, показују да је ове године дошло до незнатне промене у сортама јабука. Тако је производња најраспрострањеније сорте јабуке Ajдаред значајно смањена, са прошлогодишњих 33.000 на око 13.000 тона, док је производња Гале повећана за скоро 3.000 тона, а сорте Голден Делишес са прошлогодишњих 8.000 тона на скоро 15.000. тона. Раст је видљив и код сорте Јонаголд за 1.300 тона и Ред делишеса, са прошлогодишњих 500 на чак 2.135 тона. „Тренутне процене говоре да би са овом производњом и потребама нашег тржишта, које су око 66.000 тона, Хрватска могла да има домаће јабуке на тржишту током целе зиме. Рачуна се да ће од укупне производње око 33.000 тона бити изузетног првог квалитета“, наглашавају у „Смартер“-у.

Анализа је такође показала да, за разлику од веома уједначене и технолошки добро опремљене производње и квалитетних придружених произвођача у европским земљама са великом производњом, производња јабука у Хрватској и даље показује скромне резултате. Тако подаци ДЗС за протеклих десет година показују да су површине под засадима јабука смањене – 2008. године под јабукама је било 6.404 хектара, а 2019. године 4.946 хектара. Веће осцилације су видљиве и у производњи, посебно у периоду од 2011. године до данас. Велики пад производње био је 2012. године, 2013. година била рекордна са производњом од 121.738 тона. Укупна производња јабука у 2018. била је, на пример, 90.254 тоне, а прошле године род је смањен на 68.352 тоне. Пад је настављен и ове године због мраза током пролећа, истиче „Смартер“. Упозоравају и да хрватским воћарима још недостају системи заштите од елементарних непогода, посебно заштите од града и мраза, као и веома важна агротехнолошка знања. Последњих година у први план долази проблем недостатка квалификоване радне снаге за бербу.

„Мала улагања и улагања у савремене технологије и мање од пет одсто површина под наводњавањем доводе до веома ниских приноса по хектару производње у односу на најбоље земље произвођаче јабука, из којих на хрватско тржиште долазе значајне количине јабука, истичу из „Смартера“ наводећи да је самоодрживост у овој производњи у просеку 86 одсто.

Извор:

https://www.seebiz.eu/trzista/urod-jabuke-ove-godine-oko-65-000-tona-no-trziste-naruseno-uvozom/295476

Srodni tekstovi

Оставите коментар