Оцењене и процењене ракије које ће учествовати на Сајму Отворени Балкан

Аутор: draganadpetrovic
322 посета

Савез произвођача ракије Србије организовао је данас оцењивање квалитета воћних ракија дестилерија које ће учествовати на Сајму Отворени Балкан од 1. до 4. септембра у Београду.

На оцењивању учествује 27 дестилерија са 47 узорака воћних ракија, док ће се на на сајму Опен Балкан наћи 44 дестилерије, од којих једна из Албаније и три из Северне Македоније.Иван Урошевић из Савеза произвођача ракије за Танјуг је рекао да ће победници бити проглашени 2. септембра, а да сензорну оцену квалитета ракија даје искусна седмочлана комисија, док су узорци воћних ракија узети из продаје.

„Седмочлана комисија оцењује основне параметре квалитета, а то су пре свега боја, мирис, укус и типичност производа. Ради се по бодовном систему од 20 бодова, дакле просечна оцена се узима као резултат и ово оцењивање ће бити у две категорије“, рекао је Урошевић и прецизирао да се оцењује категорија шљивовице и посебно осталих воћних ракија, као што су виљамовка, дуњевача, траварице.

Илустрација: На Сајму ће учествовати 44 дестилерије

Урошевић је истакао да је могуће да производња ракије од шљиве постане наш заштитни бренд, те је додао да се општи квалитет ракије помера на више, али да Србија мора много више да поштује законске регулативе.

„Морамо да радимо на томе да популаришемо ракију као национални производ и да, кроз ову и друге манифестације, презентујемо категорију воћних ракија, која је у свету врло мало позната, те да на тај начин прикажемо оно што Србија има, а то је изузетан квалитет воћа као сировине за производњу ракије“, поручио је Урошевић.

Он је рекао да оно што издваја српску ракију од осталих на Балкану је сировинска база, јер Србија има квалитетну сировину, због јединственог подневља, а и наши произвођачи користе прву и другу класу воћа за производњу воћне ракије.

„Такође, ја бих издвојио и традиционалну двоструку дестилацију приликом производње воћних ракија, дакле то су све неки основни параметри који утичу на квалитет самог производа и на разлику у односу на остале земље у региону“, оценио је Урошевић.

Извор: https://rtv.rs/sr_ci/ekonomija/aktuelno/senzorno-ocenjivanje-kvaliteta-rakija-na-sajmu-balkan-open_1369279.html

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар