Ово су обавезни радови у малињацима после бербе

Аутор: draganadpetrovic
993 посета

На подручју Србије, на нижим надморским висинама завршена је берба једнородних сорти малине, док је на вишим теренима берба при крају. Засади се налазе у фази одумирања двогодишњих изданака и раста и развоја младих изданака. Малињаци улазе у фазу почетак мировања.

Након завршене бербе важно је наставити са агротехничким и хемијским мерама како би се обезбедио родни капацитет за наредну годину и продужио животни век засада. Нега засада после бербе подразумева:

Илустрација: Обавезна резидба / Фото: Pixabay

·резидбу изданака, родних стабала који су донели род ове године
·уклањање и спаљивање орезаних изданака
·резидбу и проређивање летораста који су остављени за наредну годину
·наводњавање

С обзиром да се у наредном пероду прогнозирају високе температуре, након сечења старих изданака не треба их одмах износити из шпалира, да би служили као засена младим изданцима од јаке инсолације. У исто време, орезивањем до земље, врши се селекција младих ластара. Потребно је урадити одабир средње развијених, тако да буде 10 летораста на 1 м. Они се привремено везују у шпалир, јер се њиховим усправљањем обезбеђује боља инсолација и апликација хемијских средстава. У условима суше и високих температура важна мера је и наводњавање како би се омогућио пораст и развој изданака који наредне године доносе род.

Илустрација: Обратите пажњу на штеточине/ Фото: Pixabay

Визуелним прегледом засада са сортама Виламет, Микер, Туламин, регистровани су симптоми љубичасте пегавости изданака малине (Didymella applanata). Са циљем заштите од овог патогена, препоручује се примена неког од фунгицида као што су Quadris top и Akord WG.
Tакође, прегледом листова уочени су симптоми напада ериофидне гриње листа малине (Phyllocoptes gracilis) и обичног паучинара (Tetranychus urticae). Пољопривредним произвођачима се препоручује да, уколико се утврди њихово присуство, спроведу третман неким од акарицида:Uranus i Envidor.У појединим засадима се региструје и присуство гала малинине муве галице (Lasioptera rubi) и ларви цикаде Metcalfa pruniosa на мањем броју овогодишњих изданака. Уколико се у засадима региструје присуство поменутих штеточина препорука је механичко уклањање инфестираних биљних делова.Због високих дневних температура препоручује се спровођење мера заштите у касним вечерњим сатима. У засадима у којима је берба у току, не препоручују се мере заштите!

Извор: Агробизнис магазин и портал Прогнозно-извештајне службе заштите биља

Srodni tekstovi

Оставите коментар