Објављени подаци о извозу српске малине a ми откривамо ко их највише купује

Аутор: Gdjakovic
99 посета

Према подацима Републичког завода за статистику, Србија је у 2023. Години остварила значајан приход од извоза малина, што указује на стабилност и потенцијал за даљи раст. извозила је малине у чак 52 државе. Укупна тежина тих малина била је 73.260 тона, а остварен приход је био 280.263.000 ЕУР. Број један дестинација била је Немачка са 22029 тона, затим Француска и Босна и Херцеговина. Извоз малина је значајан за српску економију. Он доприноси укупном БДП-у и пружа економске користи многим руралним подручјима где се малине узгајају

Када је у питању извоз свеже малине, највише смо извозили у Аустрију – 536 тона, затим 150 тона у Холандију, 125 тона у Немачку и 126 тона у Италију. Укупна зарада на смрзнутој малини била је око 278 милиона ЕУР.

Када погледамо 2024. годину, односно први квартал од јануара до априла, Србија је извезла малине у вредности 79.929.000 ЕУР, а укупна количина је била 30.434 тоне. Просечна извозна цена смрзнуте малине у првом кварталу 2024. године била је 2,63 евра. Извозили смо у 49 држава, а најзначајнији купци наше смрзнуте малине у 2024. години су Француска и Немачка, док је на трећем месту Велика Британија. У Немачку смо извезли 7.891 тону, у Француску 7.642 тоне, а у Велику Британију 1.957 тона смрзнуте малине.

Ако погледамо табелу увоза, види се да смо увезли 5 тона свеже малине у прва четири месеца 2024. године, и то свих 5 тона из Шпаније. Што се тиче смрзнуте малине, увезено је 1.134 тона малине у вредности 2.846.000 ЕУР, а највише је увезено из Босне и Херцеговине – 785 тона у вредности 1.886.000 ЕУР.
Према речима стручњака, Србија игра кључну улогу у глобалној трговини малинама, са јаким позицијама на тржишту и значајним доприносом економији. Даљи развој технологија, унапређење инфраструктуре, и прилагођавање климатским променама ће бити кључни фактори за одржавање и унапређење ове позиције у будућности. Тржиште малина се све више диверсификује, са земљама Јужне Америке, као што су Чиле и Мексико, које постају значајни извозници због повољних климатских услова и нижих трошкова производње.
За шта се све користи малина?
Малине се користе у различите сврхе, како у свежем тако и у прерађеном облику Конзумирају се као свеже воће, посебно у сезони када су најдоступније. Свеже малине су популарне због свог освежавајућег укуса и нутритивних вредности. Од њих се добијају одлични џемови, мармаладе, сокове, сирупе, цонцентрате пекмези, ликери јогурти И смутији. Наравно користи се И у посластичарству али и козметичкој индустрији. На пример уље од семенки малине користи се у козметици због својих хидратантних и антиоксидативних својстава.
Малине се могу користити за справљање вина И коктела али такође листови и плодови малине се користе за прављење чајева.

Srodni tekstovi

Оставите коментар