Нова производња белог вина: Бољи квалитет нижи трошкови

Аутор: draganadpetrovic
442 посета

Уместо прескупих “чилера”, дизајниране спирале од прохромских цеви и спољна јединица од клима уређаја постижу исти ефекат – грожђани сок се хлади на прописаној температури и тако се добија бело вино врхунског квалитета, иновација је ваљевских виноградара.Од грожђа, које је током прошле године родило његовом у винограду у Мрчићу, Јован Симић је само од “шардонеа” јесенас исцедио скоро 4.000 литара белог вина. Међутим, до крајњег резултата, а то је квалитетно вино, непходно је проћи дуг пут од рада у винограду, па све до процеса производње, који када су у питању бела вина има неколико специфичности у самом технолошком поступку. Једна од првих је да прође што мање времена од бербе до добијања грожђаног сока, а за скраћење тог периода неопходна је добра преса и муљач.

  • Када се убере грожђе оно се ставља у муљач, који одваја петељку и остају само изгњечене бобице, које се затим пребацују у пресу која прави грожђани сок. Имали смо стару пресу где је тај поступак дуго трајао, а због њеног малог капацитета прерада око четири тоне грожђа трајала је дан и ноћ. За то време, грожђани сок је у додиру са кисоником и долази до оксидације, тако да у самом старту имамо елеменат који квари будуће вино – прича Симић.
Илустрација: Квалитет грожђа пресудан за квалитет вина/ Фото: Pixabay

Виноградари окупљени око удружења “Градина” годинама су се борили са тим проблемом, јер да би поправили квалитет вина морали су да пронађу начин што бољег пресовања. Пре три године набављена је преса већег капацитета, која у року од сат времена испресује до четири тоне грожђа, одакле се добијени сок одмах пребацује у судове на хлађење. Хлађење сока је један од наредних битних корака, где температура код белих вина мора да буде потпуно контролисана у распону од 14 до 17 степени. За тај процес потребни су уређаји “чилери” који хладе грожђани сок, али су они, с друге стране, јако скупи. До решење је, међутим, дошао Милован Стојковић, председник Удружења виноградара и винара “Градина” на основу уређаја које користе виноградари из Хрватске. Уз помоћ инжењера за фриго технику направљене су спирале за хлађење, у које су уложили мање новца, а постигли исти ефекат.

  • Успели смо да искомбинујемо јако јефтине елементе из расхладних уређаја. Спирале су од прохромских гибљивих црева, спољна јединица је од клима уређаја, а могу да се поставе и аутоматски вентили који контролишу проток воде на задатој температури. Битна је количина воде којом се хлади и дужина спирале која се налази у суду. За суд запремине 1.000 литара потребно је 10 метара спирале одређеног пречника. То функционише одлично и нема разлике у односу на савремене “чилере” – објашњава Јован Милинковић из Пољопривредне саветодавне и стручне службе, који је и сам виноградар.

Процес је такав да се у сваки суд са грожђаним соком убаци једна спирала кроз коју тече хладна вода и зада се температура која је константна док се ферментација не заврши. То је, по речима Милинковића, кључни моменат код производње белих вина.

Илустрација: Вино врхунског квалитета мора да има укус сорте грожђа, мирис и складан однос киселина/ Фото: Pixabay
  • Јер ако температура дивља добија се укус куване јабуке који никако не може да се избаци из вина. Међутим, када се контролише температура и када је ферментација спора и траје неких 15 дана, добија се оно што ми тежимо да из бобице пренесмо у вино, а то је укус сорте, мирис, складан однос киселина, односно, вино врхунског квалитета – истиче Милинковић.
  • Извор: https://www.blic.rs/biznis/moj-biznis/potpuno-nova-proizvodnja-belog-vina-rezultat-bolji-kvalitet-i-nizi-troskovi-a-iza/qfy8vz0

Srodni tekstovi

Оставите коментар