Ни мањег винограда на кровној тераси ни скупљег вина

Аутор: draganadpetrovic
545 посета

Италијан Тулио Масони производи једно од најексклузивнијих вина на свету – али не жели да га ико пије.Предузетник, колекционар уметничких дела и бивши инвестициони банкар власник је, како каже, најмањег винограда на свету. Сместио се на врху палате из 16. века у родном месту „трицолоре“ италијанске заставе. Град Ређо Емилиа налази се у сендвичу између Парме и Модене, у крају који је Италији дао неке од њених најпознатијих извозних производа, укључујући Феррари и Ламборгхини, пршут из Парме и рагù алла бологнесе, као и лазање, па и тортелине.

Виноград Тулија Масонија можете наћи на крову улице Виа Мари 10, што је уједно адреса и назив самог вина. Иако је имао „прави“ виноград недалеко од града, закључио је како је на њему више потрошио него зарадио, па га је продао. Како је испричао за CNN, двадесет година након тога зажалио је, па направио џепни виноград.

Илустрација: Вино се продаје за 5.000 евра по флаши/ ФОТО: Printscreen Instagram Tulio Masoni

На простору величине гараже, односно 18,5 квадратних метара, Тулио узгаја грожђе сорте „sangiovese“ за 29 флаша годишње, које се продају у уметничкој галерији Бонсиони Арте, неколико улица даље, за вртоглавих 5.000 еура.

„Моје вино облик је уметничког изражавања, филозофска провокација, нешто што треба држати у дневној соби како бисте о томе могли разговарати с пријатељима, говорити им о лудаку који је подигао виноград на крову“, рекао је Масони, који свој урбани виноград упоређује с Точком бицикла француског уметника Марсела Душампа – обичног точка који је уметник ставио на столицу у паришком студију 1913. а убрзо осмислио и познату серију обичних предмета представљених као уметност, названу Readymades.

„Ако угледате точак бицикла у дневној соби, а не у гаражи, схватићете колико је леп“, рекао је Масони. „Мој виноград је такав: неочекиван је, стимулише мозак, рађа нове мисли. Виа Мари 10 је масер мозга, наша сива маса атрофирана конвенцијама и мисаоним обрасцима. То је вино жива креативност, симулакрум (копија без извора) савремених контрадикторности стварности“, каже винар.

Веза између вина и уметности почиње с лозом која расте на решеткама, делу локалног вајара Оскара Акорсија. Вино одлежава у уметничким храстовим бачвама Лоренца Меноција које представљају мушкарца и жену. Ђузепе Камунколи, познати Марвелов цртач стрипова, који је рођен у Ређо Емилији, потписује винске етикете. Због свега тога Тулио подстиче своје купце да никада не отварају боце, већ да их третирају као уметничка дела.
„Ја сам једини произвођач вина на свету који каже да не би требало да пијете његово вино“, рекао је, а преноси Пун куфер.

Извор: https://nova.rs/magazin/lifestyle/na-krovu-ove-zgrade-nalazi-se-najmanji-vinograd-na-svetu-a-jedna-flasa-kosta-kao-auto/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар