Никад гора година за француске виноградаре, а каква је ситуација у Србији

Аутор: draganadpetrovic
738 посета

Француска ће ове године произвести најмање вина откада је почела објављивати податке због мраза и болести који су похарали винограде, саопштило је у уторак министарство пољопривреде. Производња ће ове године бити за 29 одсто нижа него у 2020. и досегнуће 33,3 милиона хектолитара. У односу на просек у протеклих пет година биће мања за четвртину.
„Пролетни мразеви смањили су добар део производње и она ће бити најнижа у историји, слабија него у 1991. и 2017. години“, навело је министарство у саопштењу.

Производња је и у те две године трпела због оштрог пролетног мраза. Овогодишње губитке продубиће појава болести винове лозе, истичу у министарству. У августу министарство је проценило да ће производња вина ове године пасти од 24 до 30 посто, на 32,6 до 35,6 милиона хектолитара.Готово све домаће виноградарски региони нашли су се на удару неповољних временских услова, али у различитом интензитету, објавило је министарство.

Тако би производња у региону Цхампагне требала пасти за 36 посто услед обилних летњих падавина које су погодовале развоју плесни и повећале губитке повезане с мразом. Плесан изазива сушење гроздова и лишћа, преноси портал СЕЕбиз.
Произвођачи су у јулу упозорили да би чак половина бербе могла бити изгубљена, иако дистрибуција тржишта неће бити угрожена захваљујући залихама из претходних година.

Илустрација: Лоша ситуација и у Бордоу/ Фото: Pixabay

Регион Бургундy-Беаујолаис такођер је тешко погођена и производња би требала бити готово преполовљена у односу на 2020. због мраза, туче и болести који су уништили добар дио урода бургунца, саопштило је министарство.У региону Бордеауџ производња би требала пасти за четвртину. Подручје Саувигнона тешко је погодио мраз па ће се смањити производња белог вина, док је сорта грожђа мерлот, које се нарочито користи у производњи вина заштићеног поријекла из Саинт-Емилиона и Померола, претрпела нападе болести.

Највећи производни регион, Лангуедоц-Роуссиллон, бележиће 32-постотни пад у односу на прошлу годину, при чему је додатну штету изазвала суша, напомињу у министарству, преноси портал СЕЕбиз.

Извор: https://www.blic.rs/biznis/privreda-i-finansije/francuska-vina-na-nikad-vecem-udaru-mrazevi-i-bolesti-su-i-vise-nego-devastirali-rod/85vz23w

На обронцима Фрушке горе у току је берба грожђа. Род се мора обрати на време како не би трпео квалитет вина, али неретко недостаје радна снага. Међутим, винари са традицијом ипак решавају и тај проблем.audio icon
„Били смо на нашем Институту у Сремским Карловцима који је депаданс Пољоипривредног факултета у Новом Саду. Ми смо пре две године добили анализатор који нам за један минут избаци све параметре, и термин када бисмо требали да одпочнемо бербу, каква је шира, тако да истог моменнта када нам покаже стање анализатор, можемо и да кренемо у бербу и то нам веома олакшава почетак. Наиме, не долази до падања киселине нити претераног шећера“ рекла је виноградар и винар из Сремских Карловаца Јасмина Драгојловић Дулка.“Према томе какво је зрно, мислим да ћемо 2021 2022 пити јако лепа вина“ оцењује Дулка.

Илустрација: Почела берба на Фрушкој Гори

Њихове сорте су совињон бланк као краљ белих вина, шардоне као најпопуларније вино због својих ароматичних воћних моћи, затим ризлинг, „грашак“ који је специфичан који у Карловцима хоће да заштитие, затим мерлот, кабернет совињон. Неко грожђе у старту преводе у бермет а неко остаје као суво вино.

„Када је у питању квалитет, пресудно је кад почети са бербом па је важно имати спремљено радну снагу за правовремену бербу“ саветује саговорница.

Много винограда има око Сремских Карловаца, већ се почело са јесењом садњом што повлачи велики број радника а њима је важно да добију паре одмах по завршеном послу.

„Тренд је а и политика наше Владе која је направила дугорочни план, да се људи окрећу ка виноградарству а мање се баве воћарством.

Илустрација: Све више људи се окреће виноградарству у Србији

„Ми ћемо такође кренути ка новим површинама, извадили смо добар део јабука чије пласирање у овом тренутку је јако тешко и то ће бити у будућности виногради јер вино још увек пролази“ закључила је Драгојловић Дулка.

Извор: https://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/srem/analizator-kaze-kad-treba-odpoceti-berbu-grozdja-(audio)_1270136.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар