Никад боља година за малинаре: Дворода се још бере, органска и до 520 динара за килограм

Аутор: draganadpetrovic
612 посета

Све до првих мразева у Србији ће се брати дворода малина која је попут класичне ове сезоне достигла рекордну откупну цену, дупло вишу него лане, чиме је изузетно успешна година за српске произвођаче „црвеног злата“ заокружена.Док је прошле године максимална откупна цена ове врсте малине била 250 динара за килограм, ове сезоне „старт“ за у Србији најзаступљенију сорту двороде малине „полка“, био је 260 динара. Садашња откупна цена од 460 за конвенционалну, односно 520 динара за органски гајену „полку“, представља апсолутни рекорд.

Берба ће трајати све до првих мразева, а малинари, како истичу пољопривредни стручњаци, могу да буду задовољни и квалитетом рода, што гарантује зараду.

  • Дворода малина, у односу на једнородну, даје мањи принос, али је она далеко боље ове године преживела екстремну сушу коју смо имали. Зато је квалитет плодова изузетно добар, тако да они малинали који су иоле водили рачуна о агротехници у својим засадима или имали заштитну мрежу, имају род првокласног квалитета. Велики број њих је увидео да им је апсолутно исплативо да им се сезона продужи и мислим да ће у будућем периоду површине под двородом малином бити све веће. Јер, у овом тренутку у српском воћарству не постоји случај да за 50 килограма набраних плодова добијете 25.000 динара – каже за „Блиц“ Јован Милинковић, саветодавац за воћарство и виноградарство у Пољопривредној саветодавној и стручној служби.
Илустрација: Рекордна цена малина ове године/ Фото: Pixabay

Малинарима који и даље беру “полку”, додаје он, “на руку” ове сезоне иде и што је сезона код главних конкурената у Пољској подбацила, па је на европском тржишту тражња за српском двородом малином већа, што је резултирало рекордним откупним ценама.

  • Наше двороде сорте су и по квалитету плода у предности на оне које се гаје у северним европским земљама, јер им наше подневље више одговара, тако да су ино купци веома задовољни – наглашава Милинковић.

Двороне – ремонтантне сорте – рађају током две године, у првој години на изданцима који су израсли исте године а на делу изданка и следеће. Главна предност “полке”, на пример, јесте продужено времена плодоношења, од средине јула па све до првих мразева, али и што се по хектару може очекивати принос и преко 10 тона.

  • Откупна цена је већ другу годину за редом висока, јер се велики број откупљивача определио да плодове на домаћем и иностраном тржишту продаје у свежем стању, а тиме се постиже виша цена. Пласман иде без проблема, хладњачари их врло радо преузимају, поготово јер је ове сезоне, због суше, род класичне малине био смањен. Двороде сорте малине су испуниле сва очекивања, иако је су мало захтевније по питању земљишта од стандардних, али су доста лакше за обраду – објашњавају произвођачи “полке” у западној Србији, где се дворода малина гаји на највише површина.
Илустрација: Мања улагања у двородну малину/ Фото: Pixabay

За оне воћаре који се одлуче да их гаје, пољопривредни стручњаци истићу да двороде сорте малине захтевају мања почетна улагања, по хектару им је потребан мањи број садница, веома брзо се размножавају и није им потребан наслон.

Извор: https://www.blic.rs/biznis/moj-biznis/maline-i-do-520-dinara-za-kilogram-nikad-bolja-godina-dvoroda-se-bere-i-sada-a/ebfndc4

Srodni tekstovi

Оставите коментар