Нећете веровати: После Војводине овај град има највише пољопривредника

Аутор: draganadpetrovic
873 посета

Метропола, престоница градилишта, урбани центар… све је то наш Београд. А да ли сте знали да је овај град и једна од највећих ораница у нашој земљи? Тако бар тврде из Секретаријата за привреду и кажу да после Војводине баш Београд има највише пољопривредног земљишта – 277.000 хектара, од чега је чак 250.000 хектара обрадиво. Велики је и број регистрованих пољопривредних газдинстава – 35.000. Највише их је у Обреновцу, Младеновцу и Лазаревцу, а сасвим очекивано, најмање на Врачару.

Због тога и не чуди што се, временом, у пољопривреду у главном граду све више улаже, а интересовање за подстицаје које град нуди за овај бизнис све је веће.

Илустрација: Град Београд организује бесплатну обуку за воћаре

Тако је на четири јавна позива за подстицаје за воћарство и повртарство, сточарство и пчеларство, као и набавку прикључних машина и трактора стигло 1.800 пријава. За ову помоћ, кажу из Секретаријата за привреду, пољопривредницима је опредељено 180 милиона динара, исто као и прошле године, али чак девет пута више него 2013. када је издвојено свега 20 милиона. Подстицаје које добију, воћари и повртари могу да искористе за набавку и постављање противградних мрежа, система за наводњавање „кап по кап”, хидраната, жичаних ограда за вишегодишње засаде, опреме за орезивање воћа… Сточарима ће, напомињу из овог градског министарства, ови подстицаји олакшати куповину квалитетних стеоних јуница, квалитетних раса оваца и коза, као и музилица и мешалица за припрему хране, док ће пчелари моћи да купе кошнице и потребну опрему.

Илустрација: Заступљено и органско воћарство

– Град организује бесплатне обуке за пољопривредне произвођаче са територије Београда у области воћарства, органске производње и пчеларства, и то ради подизања општег знања из ових области, као и бесплатног учешћа пољопривредних произвођача на пољопривредним сајмовима на којима излажу и продају своје производе – кажу из Секретаријата за привреду.

Извор: http://www.politika.rs/scc/clanak/476646/Najvise-poljoprivrednika-u-Obrenovcu-Mladenovcu-i-Lazarevcu

Srodni tekstovi

Оставите коментар