Некада смо производили више сувих шљива, како је данас? Знате ли ко су нам конкуренти?

Аутор: Gdjakovic
352 посета

ЈЕДНА од омиљених здравих посластица, по којој је препознатљива Србија широм света јесу суве шљиве. Мање количине шљива које се не продају у свежем стању и које не заврше у лампецима за ракију, одлазе у сушаре и тако осушене су веома тражена роба на светском тржишту.

Ове године, казивали су нам власници сушара у чачанском крају, нешто је слабија потражња у односу на прошлу годину, јер је велика конкуренција.

– Највећа конкуренција долази из Чилеа, Аргентине и Француске, јер је њихова сува шљива нешто јефтинија од домаће. Ипак, што се тиче квалитета, ту нам нема равнога. Зато су тржишта попут Немачке или Грчке, којима је битнији квалитет, увек доступна нашим произвођачима – рекао нам је Д. М. из Чачка, напомињући да је ове сезоне поново кренуо извоз за Русију, после паузе од неколико година.

Веће количине сушене шљиве на светском тржишту утицале су и на овогодишњу цену, која је нижа него лане. Тако се за килограм ове посластице у иностранству плаћа од 1,5 до 1,8 евра, а прошле године је цена ишла и до 2,3 евра. Ове године, до краја новембра, извезено је око 20.000 тона суве шљиве на инострано тржиште, највише за Грчку.

Количине

ДАРКО Јевремовић, директор Института за воћарство у Чачку, рекао нам је да Србија данас производи врло мале количине суве шљиве у односу на време од пре сто година. И даље смо у самом врху по извозу суве шљиве, тако да се данас налазимо на десетом месту – наглашава Јевремовић.

Мање количине овако обрађене шљиве заврши и на домаћем тржишту. На кванташу се тренутно сува шљива продаје од 350 до 400 динара, док се на пијацама широм Србије нуди и до 550 динара по килограму. Највећа потражња је током божићног поста и празника.

– Сваке године сушимо стотинак тона. Мало смо имали и свог рода. Иако имамо седам хектара наше шљиве, нисмо имали ни 30 процената рода којег смо очекивали. Шљива је чудно понела ове године. Имала је лепог времена када је сазревала. Међутим, пуна је воде, жилава је и просто овакву шљиву до сада нисмо имали – рекао је Р. Љ., чувени чачански произвођач суве шљиве. – Купци су традиционално наши овде у Србији, а Грчка је сада актуелна. Покушавамо сада да се вратимо на руско тржиште. Имамо конкуренцију Чиле који суши шљиву на отвореном и која је спремна за 20 дана. Ове године су се појавили и оборили су цену за чак 20 одсто.

Извор: Новости

Srodni tekstovi

Оставите коментар