Нега чокота после мраза

Аутор: draganadpetrovic
405 посета

Винограде оштећене мразом треба обилно ђубрити, нарочито минералним ђубривима, а обраду и заштиту од болести и штеточина на време обавити како би сачували чокоте.Зимски мразеви најчешће оштећују окца, а пролећни младе ластаре. Као последица измрзавања у оба случаја јавља се поремећај односа корена и наџемних органа.

Ако су од мраза уништена сва зимска окца, онда се резидба обавља у главу, а успостављање равнотеже се обезбеђује на бази израстања ластара из спавајућих окаца. Број ластара из оваквих пупољака није довољан па се обавља њихово закидање како би се развио већи број заперака.

Илустрација: Млади ластери могу бити озбиљно оштећени мразом/ Фото: Pixabay

Уколико је дошло до измрзавања ластара услед позних пролећних мразева, да би се успоставила поменута равнотежа односа поџемних и наџемних органа винове лозе, примењују се одређене мере.

Кад су сасвим млади ластари много оштећени мразом, они се уклањају, а нови ластари добијају се из спавајућих окаца. Ако су ластарима само врхови оштећени мразом, обавља се њихово прекраћивање и изазива јаче развијање заперака. Свакако ће принос у таквој години бити знатно умањен, без обзира на мере које се предузимају.

Винограде оштећене мразом треба обилно ђубрити, нарочито минералним ђубривима, а обраду и заштиту од болести и штеточина на време обавити како би сачували виноград и у наредној години имали задовољавајући род.

Извор: https://www.agrotv.net/nega-cokota-posle-mraza/

Srodni tekstovi

Оставите коментар