Најављују лош род и 4 пута мању цену малине

Аутор: Gdjakovic
536 посета

ПРОИЗВОЂАЧИ ЦРВЕНОГ ЗЛАТА НА МУКАМА: Малинари лане имали рекордну откупну цену, а погледајте колика ће бити ове године

Малинари Србије су лане имали рекордну откупну цену која је ишла до 600 динара за килограм “црвеног злата”, а ове сезоне, због вишка ускладиштеног прошлогодишњег рода, та цена би могла да падне чак четири пута – на само 150 динара! А пре само месец дана од стране појединих откупљивача и хладњачара им је најављено да се не надају вишој откупној цени од 300 динара.

Повод за нову “претњу” о обарању откупне цене, како објашњавају откупљивачи и хладњачари, јесу велике прошлогодишње залихе које су остале у складиштима. Због тих вишкова, додају они, цена малине у продаји сада се креће од 250 до 300 динара килограм, што је дупло ниже у односу на прошлогодишњу продајну.

Још почетком марта на друштвеним мрежама, у групама које окупљају домаће произвођаче малине, неколико хладњачара-откупљивача је поставило обавештење да, што се тиче њих, „ове године због тешке ситуације на тржишту не треба очекивати високу откупну цену малине“. У том обавештењу, они су воћарима “препоручили” да обраде “онолико колико може породично да се обере, ништа више од тога”.

– Ако не будемо могли да продамо малину по цени која покрива наше трошкове, ми нећемо моћи да произвођачима платимо откупну цену као велике хладњаче – писало је, између осталог, у објави једне од мањих хладњача из западне Србије.

Килограм малина ове године могла би да падне четири пута

С друге стране, председник Асоцијације произвођача малине Србије Добривоје Радовић, понавља да најаве о ниској откупној цени овогодишњег рода “црвеног злата” нису реалне, “јер их пласирају откупљивачи и хладњаче чије је учешће на тржишту тек 15 одсто”. По његовим речима, низ фактора “обећава” да ће откупна цена бити оптимистичних 400 до 500 динара за килограм.

– Тачно је да доста малине има у малим и средњим хладњачама, али за то нису криви производјачи, већ саме хладњаче. Част изузецима које имају сопствене плантаже, али те мале хладњаче направљене у последњих 5-10 година само су посредници у продаји који су осетили брзу зараду. А сада им се, у ствари, „враћа“ то што су у сезонама 2020. и 2021. године у извозу узимали од једног до чак 2,5 евра по килограму смрзнуте малине, док смо ми произвођачи по килограму добили свега 10 до 15 динара – истакао је Радовић.

Уз то, како каже, овогодишњи род малине у Србији извесно ће бити мањи него лањски, због кашњења зиме и високих температура кад им време није и, с друге стране, више пролећних падавина и ниже температуре у овом периоду.

Засади малине у ивањичком крај

Пољопривредни стручњаци сматрају да ће, по свим тржишним назнакама, откупна цена малине ипак бити нижа него лане. Колико нижа, пре свега зависи колико ће до нове бербе из хладњача изаћи прошлогодишњег рода.

– Прошлогодишњом претплатом, јер је цена бар за 30 до 40 одсто била виша него реална, заправо је направљена медвеђа услуга произвођачима, који ништа нису криви и задовољно су трљали руке. Јер, с друге стране, хладњачари су ушли у дуг и сада покушавају да га испеглају. Прошле године се упозоравало да је реч о нереалној цени и да нам се то може вратити као бумеранг за чак наредне две бербе. Реална откупна цена, која у потпуности покрива трошкове производње и дозвољава одређену зараду, је 350 до 400 динара за килограм – објашњава Јован Милинковић из Пољопривредне саветодавне и стручне службе.

По његовим речима, обесхрабрујуће делују најаве хладњачара и најопасније би било да због тога малинари једноставно запоставе своје малињаке и кажу “нећемо радити” што је најгора варијанта за будућност производње овог домаћег стратешког воћа.

Иначе, по подацима Управе царина, из Србије је прошле године извезено 68.000 тона малине по просечној цени од 5,5 евра за килограм.

Извор: https://pink.rs/drustvo/497279/proizvodjaci-crvenog-zlata-na-mukama-malinari-lane-imali-rekordnu-otkupnu-cenu-a-pogledajte-kolika-ce-biti-ove-godine

Srodni tekstovi

1 коментар

Dragačevo 26. април 2023. - 06:57

IZLAZITE LI VI VAN SVOJE KUČE, IDETE LI PO OKOLNIM MALINJACIMA, STA VIDITE ? NIŠTA! CENU UREDJUJE BOG.,BOGU HVALA.U HLADNJĆAMA NEMA SRBSKE MALINE, VEČ UVEZENE IZ UKRAJINE ,MOLDAVIJE I POLJSKE. VISE JE UVEZENO NEGO STO JE PROIZVEDENO U SRBIJI. MOLIM ? NE LUPAJTE GLUPOSTI

Одговори

Оставите коментар