Муке са берачима: Хоће ли купине остати необране?

Аутор: draganadpetrovic
909 посета

Због лоше откупне цене купина протеклих неколико година површине под засадима тог воћа у Левачком крају су преполовљене. Они који су засаде сачували ових дана почињу бербу и задовољни су откупном ценом од 150 динара за килограм. Највећи проблем и даље је недостатак радне снаге у том делу Србије.

Чачанска бестрна ове године добро је родила, пуна је шећера и суве материје. На плантажама у берби углавном власници, рођаци и комшије, тиме кажу смањују издатке за раднике које све теже проналазе. Површине под купином су мање, а произвођачи калкулишу, јер се откупна цена не зна унапред.

Илустрација: Не ко да обере купине/ Фото: Pixabay
 • Људима се не исплати да раде, не може да уплате дневницу у својој њиви, а и више нема младих, нема ко да ради, нема ко да бере – каже Милан Јелић из Превешта, пише РТС.
  Од некадашњих 300 хектара под купином у Левчу је сада тек 150. Велики трошкови, улагања и ниска откупна цена били су разлози због којих су многи своје засаде искрчили.
 • Имао сам негде око три и по хиљада садница, четири, сад сам спао на 750. Зато што претходних четири године није била цена баш прихватљива, није могло да се опстане са том ценом – рекао је Дарко Ђурић из Превешта.

Ко је опстао, ове године имаће шта да преда у хладњаче у Течићу, Жупањевцу или Превешту. Највећи део смрзнутог воћа које се пребира ласерски, али и ручно иде у земље Европске уније.

Илустрација: Одличан квалитет овогодишњег рода/ Фото: Pixabay
 • Сезонски радим једно пет, шест година. Није напорно. Купина је добра ове године – напомиње Саша Марковић, радница из Крагујевца.
  Због мањег рода ове године, почетна цена у откупу за купину је 150 динара за килограм. Купинари су задовољни, јер је прошле године килограм коштао 70 динара.
 • Очекујемо да ће да се повећава и даље, постоје такве неке назнаке, видећемо до колико, то је свакако одлична вест за све произвођаче и да улажу у производњу – каже Ивана Шковрић из компаније „Фриго Левач“.

Општина Рековац воћарство је препознала као развојну шансу па је и ове године 20 милиона динара усмерено ка пољопривреди. Средства се користе за бескаматно кредитирање, набавку репроматеријала, улагање у системе за наводњавање, мреже за засене, боље локалне путеве.

Илустрација: Нико неће да бере купине/ Фото: Pixabay
 • Видећемо која ће бити тенденција наредних година с обзиром на то да је ове године цена прилично задовољавајућа за пољопривредне произвођаче, па можемо да очекујемо да се бар постојећа површина задржи или евентуално повећа – истакао је помоћник председника општине Рековац Владимир Степановић.
  Ниже температуре и свеже ноћи погодују купинама, па произвођачи с пажњом прате временску прогнозу како засади који су избегли градоносне облаке не би настрадали од јаког сунца.
 • Извор: https://www.blic.rs/biznis/moj-biznis/kupine-nema-ko-da-bere-kakvu-otkupnu-cenu-mogu-da-ocekuju-proizvodaci/jwjmgd3

Srodni tekstovi

Оставите коментар