Муке воћара: Кад лопови оберу зараду

Аутор: draganadpetrovic
660 посета

Узгајивачи нектарина из села око Тополе ове сезоне су имали великих мука. Њихов мукотрпан рад и улагање за ноћ је нестао берићет који би донела солидна цена нектарине, завршио је у туђем џепу.

„Гајимо нектарину задњих десетак година, овако нешто не памтимо. Дешавало се да нам оберу мање количине, углавном се људи зауставе и наберу за јело, али сада су лопови организовано долазили и брали по неколико сати јер је обрано скоро половина рода прве класе. Када смо отишли да обиђемо њиву јер се спремала берба, остали смо у шоку, они су ушли у засад као да је њихов и кренули редом, не презајући од никога и ничега. Целе године радимо, улажемо, хемија је скупа, нектарина тражи велика улагања треба однеговати и добити плодове прве класе, а онда дође неко и обере а ми останемо уништени“, прича један од воћара који је претрпео штету из села Пласковац код Тополе.

Илустрација: Не памти се овакав безобразлук лопова/ Фото: Pixabay

Овај воћар није једини који је на крају сезоне остао празних џепова када је зарада од нектарине у питању, јер како каже у Пласковцу и околним селима крађе је било у више засада.

„Чим смо приметили да су нам крали ми смо се организовали да дежурамо током ноћи, међутим, страховали смо за нашу безбедност. Док смо ми чували наше воћњаке, лопови су брали на другим местима у селу тако да је било велике штете. Молимо Бога да нас заобиђе град и да сачувамо принос а онда дође лопов и обере, углавном сељак је осуђен да се мучи а да заради тешко“, јада се воћар из Пласковца.

Илустрација: Солидна година када је у питању род нектарина/ Фото: Pixabay

Иначе, нектарина је ове године солидно родила, иако је лето било сушно а пролеће праћено честим градом. Прва класа је на откупу достизала цену и до 100 динара па су воћари који су сачували своје засаде од града и лопова задовољно завршили бербу.

Извор: http://www.glaszapadnesrbije.rs/703433/lopovima-se-osladilo-kradu-nektarine-i-ne-prezaju-od-nicega/

Srodni tekstovi

Оставите коментар