Може ли заборављено српско грожђе да замени светске сорте?

Аутор: draganadpetrovic
707 посета

Стара српска, готово заборављена сорта грожђа, од овог викенда има свој светски дан. Највише је има у виноградима на северу Бачке, а вино је доспело и на тржишта Француске, Америке и Јапана. Будућност светског виноградарства и винарства је у аутохтоном сортименту, па и вино од кадарке може бити наш извозни и туристички потенцијал.Највеће површине под кодарком су у виноградима породице Тонковић, на песковитом земљишту северне Панонске низије. Виногради под том заборављеном српском сортом се смањују после Другог светског рата, а данас је највише има у Мађарској, Румунији и Бугарској.“Кадарка је стара српска аутохтона сорта грожђа која води порекло са Скадарског језера. По старим списима звала се скадарка. Времено се слово с изгубило и сада се зове кадарка. Трудимо се да негујемо сорту. У целом винограду од десет хектара је само кадарка“, каже Младен Ћирић, из винарија „Тонковић“ на Палићу.

У неким деловима Србије зову је браничевка или четерешка, а Бугари су је крстили као гмзу. Виноградарима је веома тешка за гајење, осетљива је на болести са танком покожицом и збијеним гроздовима.

Илустрација: Има арому црвеног воћа/ Фото: Pixabay

„Кадарка као једно елегантније вино данас значајно доприноси нама сомелијерима да препоручимо странцима, који трагају за нечим специфичним и локалним. Може да буде алтернатива светским сортама, попут великог француског пино ноара“, наводи Mарко Марјановић, вински блогер.

Од кадарке се може направити бело, розе, црвено, десертно и пенушаво вино. Веома је хармонично са великим потенцијалом одлежавања.

„Кадарке често имају у себи ароме црвеног воћа, вишње, малине, трешње. Осим тога имају јако добре зачинске ноте, лепе киселине, лепу свежину, мало бојених материја и једну завршницу која је јако зачинска и добра је за упаривање са храном и са локалним специјалитетима пре свега“, објашњава Вук Вулетић, сомелијер.

Кадарка може да буде моносортна, али је одлична и у купажама. У виноградима би требало очекивати све већи број чокота ове сорте што ће помоћи њеном оживљавању.

Извор:https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/4598068/kadarka-vino-grozdje-svetski-dan.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар