Министарка упутила охрабрујућу поруку малинарима

Аутор: Gdjakovic
347 посета

Министарство прољоприведе је ове године на време почело да се бави малинама, рекла је министарка Јелена Танасковић на Копаоник бизнис форуму.

Он је нагласила да се у нову откупну сезону улази са нешто више од 20.000 тона малине, да су урадили прорачун о цени производње и да може да каже да малинари неће бити у проблему.

Оно што је битно је да ћемо у нову откупну сезону малине ући са нешто више од 20.000 тона. То је добар податак – рекла је Танасковић и ради поређења додала да смо прошле године у исто време имали преко 40.000 тона малине.

Према њеним речима, то је показатељ да се тржиште полако враћа на своје.

Ценовно је и даље нижа цена малине него што је било у претходном периоду, али морамо да се привикавамо на квалитетне услуге – рекла је она.

Министарка је нагласила да је држава одржала још једно обећање дато малинарима, а то је да израчуна произвођачку цену.

Друга ствар коју смо обећали примарним произвођачима малине, да ћемо урадити у овом периоду, пре него што они улазе у производњу малине, је то да Институт за воћарство у Чачку израчуна колико произвођача у 2024. години кошта производња малине – рекла је она.

Према добијеним подацима, онај који има принос на 15 тона, њега произвођачка цена кошта 160 динара, за принос на 12 тона 200 динара, на 30 тона 240 динара, рекла је министарка и додала да то показује да је произовђачка цена нижа што је принос малине већи.

То је оно где се крећемо у 2024. години, имамо мале залихе – рекла је Танасковић.

Она је нагласила да су све прилике да малина ове године неће бити у проблему.

Нашим произвођачима бих рекла да наставе да се баве својом малином и нашим црвеним златом, да отворимо нова тржишта – рекла је она и додала да ће потражња за малином бити већа.

Извор: Танјуг

Srodni tekstovi

Оставите коментар