Министарка Танасковић у домаћинству познатог малинара

Аутор: Gdjakovic
339 посета

ВРБАС/БАЧКО ДОБОР ПОЉЕ – Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић посетила је данас Пољопривредно газдинство Ненада Мировића из Бачког Доброг Поља, који се бави производњом и откупом јагодичастог воћа, у највећој мери малине.

Мировић заједно са бројним кооперантима из општине Врбас, годишње произведе и откупи више стотина тона малине, у посебно успешним годинама и до 600 тона, по чему је постао познат широм Војводине. Заједно са Мировићем, министарку Танасковић дочекали су и други пољопривредници из Бачког Доброг Поља, као и Предраг Ројевић, председник општине Врбас.

Дочек за министарку Танасковић Фото: Општина Врбас

“Ово је стварно улагање за пример. Људи су повратници из Аустралије и све што су овде саградили је од српских произвођача и добављача, кооперанти су им домаћи пољопривредници, а и сами производе органску и обичну малину. Задовољство је имати могућност посетити једно овако газдинство и породицу која се вратила у Србију и овде пронашла свој интерес да настави да живи и ради, за себе и за своју децу. Ово су случајеви који показују да радимо праву ствар и озбиљно бринемо о пољопривреди”, рекла је министарка Танасковић.

Ненад Мировић своју шансу, како је сам појаснио, видео је у додатном организовању велике производње малина за коју су се одлучили многи бачкопољски пољопривредници. “Било је јасно да има места за проширење производње и додатна улагања, као што су изградња хладњаче. Почели смо са производњом малине и јагоде, а ускоро ћемо имати и прераду и паковање вишње и шљиве, јер нам је циљ да ширимо производњу. Имамо добро сарадњу са кооперантима, количине зависе од тога колико су године успешне, а било је случајева да смо куповали и до 500, 600 тона робе – малине, јагоде и купине. Све машине којим располажемо су домаће производње. За нашу производњу важне су и субвенције државе и хвала Влади Србије на подршци коју пружа пољопривредницима”, рекао је Мировић.

Фото: Општина Врбас

Предраг Ројевић, председник општине Врбас, истакао је овом приликом да је пољопривреда један од најважнијих замајаца развоја.

“Захваљујући доброј политици Владе Србије и снажним субвенцијама услови за бављење пољопривредом су све бољи, и све је више људи који желе да се баве неком врстом пољопривредне производње, јер знају да држава стоји иза њих, да ће њихов рад бити валоризован и да ће њихове породице имати бенефит од тог рада. На територији наше општине регистровано је 2.741 газдинство. Општински буџет за пољопривреду износи 61 милион динара, а подстицаје из општинског буџета је користило око 200 пољопривредника. Значајан број пољопривредника користи субвенције из покрајинског и републичког буџета. Овде у Бачком Добром Пољу претежно се баве сувим ратарењем, затим је заступљено сточарство и воћарство – малина у највећем обиму. Општина Врбас располаже са 4.869 хектара државне земље коју на конкурсима издајемо пољопривредницима из наше општине. Уз подршку Покрајинске владе сваке године уредимо велики број атарских путева и отресишта. За наше пољопривреднике је значајно и то што наша општина учествује у пројекту ‘Дигитализација општинског управљања земљиштем’, који подразумева унапређено дигитално управљање пољопривредним земљиштем кроз изградњу 10 метео станица и надоградњу дигиталног решења, што ће им помоћи да адекватније прате временске прилике и унапређују пољопривредну производњу”, рекао је Ројевић.

Извор: https://vojvodinauzivo.rs/vrbas-ministarka-poljoprivrede-posetila-backo-dobro-polje-foto/

Фото: Општина Врбас

Srodni tekstovi

Оставите коментар