Министарка орезала виноград и објавила лепе вести

Аутор: Gdjakovic
381 посета

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић је поводом празника Св. Трифуна, виноградарима и винарима пожелела добар род, успешну бербу и одличан квалитет вина по чему се Србија из године у годину све више издваја у региону и свету.

Министарка је посебно истакла да је број регистрованих винарија у Србији повећан  за 58% у претходних неколико година и тренутно износи 466. У производној 2021/22. години винарије су пријавиле прoизвoдњу oд око 29,5 милилона литара винa штo je зa 32 % више у oднoсу нa претходну гoдину.

„У периоду од 2019. године до 2022. године,  подигнуто је 953 хектара нових винограда а највише у 2021. години – 285 хектара нових винограда док су регистровани произвођачи вина пријавили прoизвoдњу oд око 29,5 мил. литара винa, штo je зa 32 % више у oднoсу нa прoизвoдну 2020/21 гoдину“ рекла је Танасковић приликом посете винарији “Цилић“ у Лозовику код Јагодине.

Танасковић је подсетила да Министарство пољопривреде издваја значајна средства за подстицаје за виноградарство и производњу вина који се односи на подизање вишегодишњих производних засада винове лозе, инвестиције у прераду и маркетинг, производњу садног материјала и сертификацију и клонску селекцију винове лозе, набавку нових машина и опреме, унапређење квалитета вина, функционисање удружења произвођача вина са ознаком географског порекла и осигурање засада и расадника а значајна средства се обезбеђују и из ИПАРД  програма.

Фото: Кристина Ђерић

Srodni tekstovi

1 коментар

Vitabrevis 20. фебруар 2023. - 15:01

Više od četrdeset godina bavio sam se voćarstvom. Od toga, dvadesetak godina isključivo šljivom: stenlej, čačanska rodna i čačanska lepotica, prateći savete struke i proveravajući u praksi. Tvrdim da krečenje debla nema gotovo nikakav uticaj na početak vegetacije. Posebno u zasadima sa niskom krošnjom, već je to samo jedna od zabluda koja se decenijama prepisuje iz udžbenika u udžbenik. Slično je sa savetom da se mumificirani plodovi (zbog monilije), skinu, iznesu iz voćnjaka i spale… U jednoj firmi u Srbiji, rekoše mi da njihov partner u Americi ima pod šljivom, bliže 1.000 hektara. Mislim da bi bilo neumesno pitati ga primenjuje li ove mere. Želim da kažem da struka, kao osnovnu poruku voćarima, mora, kao jedinu šansu za opstanak na tržištu, da istakne – povećanje zasada. Sve ispod 5 – 10 hektara, ne opstaje!

Одговори

Оставите коментар