Мало ко има овакво воће као породица Берењи

Аутор: Gdjakovic
58 посета

У селу Бачки Виногради породица Берењи је у мисији да кроз регенеративну пољопривреду оживи традиционалне сорте воћа и поврћа.

Са дубоко укорењеном страшћу за очување богатог пољопривредног наслеђа свог региона, породица Берењи је кренула на пут ка органској производњи. Труде се да удахну нови живот скоро заборављениом воћу у житу, као што су дрен, мушмула и пшеница банкут.

Породица Берењи се генерацијама брине о земљи, гајећи усеве својих предака. Међутим, како су модерне пољопривредне праксе почеле да доминирају пејзажом, ове традиционалне сорте су почеле да нестају и с поља и са пијачних тезги. Одлучна да ове јединствене усеве спасе од заборава, породица Берењи донела је храбру одлуку да пређе на регенеративну пољопривреду, пољопривредни приступ који се фокусира на обнављање и побољшање здравља земљишта.

Док породица Берењи наставља свој пут ка органској производњи, њихова посвећеност одрживости блиста у сваком аспекту њиховог рада. У срцу њихове фарме, високо, налази се дрен, чије живописне црвене бобице блистају на сунчевој светлости. Стабла мушмуле, са својим препознатљивим плодовима који подсећају на комбинацију јабуке и крушке, прошарају пејзаж, додајући дашак носталгије фарми. Банкут пшеница, ретка сорта позната по укусу орашастих плодова и нутритивним предностима, сведочанство је посвећености породице очувању пољопривредног биодиверзитета.

Желимо да одамо почаст својим прецима настављајући њихово наслеђе одрживих пољопривредних пракса (Ласло Берењи)
На питање зашто су направили тако значајан помак, породица Берењи страствено говори о својој љубави према земљи и жељи да оставе наследство будућим генерацијама.

− Желимо да одамо почаст својим прецима настављајући њихово наслеђе одрживих пољопривредних пракса − каже Ласло Берењи. − Фокусирајући се на регенеративну пољопривреду не само да чувамо своје наслеђе већ и доприносимо здрављу животне средине.

Док породица Берењи наставља свој пут ка органској производњи, њихова посвећеност одрживости блиста у сваком аспекту њиховог рада − од пажљивог узгоја традиционалних усева до посвећености минимизирању утицаја на животну средину. Породица Берењи је сјајан пример како мали фармери могу да имају велики утицај на очување пољопривредног биодиверзитета.

Текст: С. Иршевић

Извор: Дневник.рс

Foto: Pixabay.com,  Agrobiznis

Srodni tekstovi

Оставите коментар