Малине ће због мраза бити папрено скупе

Аутор: draganadpetrovic
883 посета

Изненадни снег и мраз јутрос су оштетили рано воће, шљиве, јабуке, крушке, вишње, али укупна штета ће се знати тек када прођу најављене ниске температуре за ноћас и петак, рекао је данас шеф катедре за воћарство и виноградарство на Пољопривредном факултету у Новом Саду Ненад Магазин.

Он је за Бету рекао да је најосетљивија фаза вегетације за воће, фаза прецветавања и да ниска температура и од минус 1,6 степени може да оштети плодове, али да и у фази цветања већи „минус“ од тога оштећује цветове.

  • Температура је јутрос у равничарским деловима била минус 4-4,5 степени и цветови су у извесној мери оштећени, а то зависи и од дужине трајања мраза – рекао је Магазин.
Илустрација: Малине ће бити скупе као суво злато

Председник Асоцијације произвођача малина и купина у Србији Добривоје Радовић рекао је да је у Западној Србији, у околини Ивањице, поред снега чија је дебљина од десет центиметара до пола метра и више, јутрос температура била од минус осам до минус десет степени и да се штете на малинама већ виде јер су спрљени листићи и млади изданци.

  • Ко је боље обрадио малињаке и купине и где су млади ластари напреднији, већа је и штета – рекао је Радовић.

Он је апеловао на стручне службе Министарства пољопривреде да хитно изађу на њиве и посаветују пољопривреднике како да опораве то воће.

Додао је да су у том крају страдале и шљиве, јабуке и друго рано воће.

Малине ће, према његовим речима, ове године, ако ишта преживи јер се не зна колико ће дуго још бити мразева, бити „папрено“ скупе.

Он је подсетио да је малина и прошле године била скупа због мразева у Пољској која спада у највеће произвођаче и да је недавно у малопродаји паковање од 125 грама коштало 700 динара, а килограм 6.700 динара.

Власник воћњака боровница код Шапца Саша Кесеровић рекао је да је у том крају ноћас био мраз од око минус два степена и да се нада да није било штете иако је део боровница у пупољцима.

Илустрација: Мраз није утицао на боровнице, за сада
  • И за ноћас је најављен мраз од пет степени и управо покушавамо да разним препаратима заштитимо боровнице, а део ћемо покушати да бранимо ложењем ватре и задимљавањем како би подизали температуру – рекао је Кесеровић.
  • Извор:https://www.ekapija.com/news/3233779/mraz-ostetio-rano-voce-potrebna-strucna-pomoc-drzave-maline-ce-ove-godine

Srodni tekstovi

Оставите коментар