Малине у Мачви достигле 390 динара по килограму, цена наставља да расте

Аутор: draganadpetrovic
1,2K посета

Откупна цена малине у Мачви од данас је 390 динара по килограму, па малинари задовољно трљају дланове. Хладњачари из Панчева су, подсетимо, на откупном месту у Богатићу прве малине плаћали 350 динара, прошле седмице су цену подигли за 10, а од данас за још 30 динара.
Друга хладњача на свом откупном месту малину од данас плаћа 380 динара, пише Телеграф Бизнис.

Високе откупне цене „црвеног злата“ нису изненадиле произвођаче, јер су најављиване у пролеће, с обзиром на то да је процењено да су смањене површине под малињацима и да ће очекивани слабији род због неповољних временских прилика бити мањи за око 30 одсто.

Илустрација: Малинари задовољно трљају руке/ Фото: Pixabay
  • Ово је добра цена и коначно нам је свануло јер ћемо и зарадити довољно. Прошле године је откуп кренуо са ценом 250 динара и како је сезона бербе одмицала мало је била нижа, док је претпрошле године варирарала између 140 и 180 динара – каже произвођач из Богатића.

Малинари не заборављају изузетно лоше године када су килограм малина продавали по 40 и 50 динара, па нису могли да зараде довољно ни за исплату берача и овогодишњом берићетном сезоном су већ сада задовољни.

  • Када не би могли да продају српску малину откупљивачи не би добро плаћали. Још зимус се очекивало да ће цена бити виша него лане због слабијег рода у Пољској и Чилеу који су највећи произвођачи и највећа конкуренција нашој малини – истичу произвођачи из Мачве.
Илустрација: Сезонски радници подигли цене због високих температура

Са повећањем откупне цене, међутим, стигла је и велика невоља. Високе температуре које су прогнозиране за целу ову седмицу могу лоше да утичу на лист и плодове који још нису зрели, пише Телеграф Бизнис.
Због високих температура и сезонски радници су подигли своју цену, па се берачи не могу пронаћи јефтиније од 300 динара по сату.

Извор: https://www.blic.rs/biznis/moj-biznis/kilogram-malina-u-otkupu-390-dinara-proizvodaci-konacno-nam-je-svanulo/t31n7bb

Srodni tekstovi

Оставите коментар