Малине као суво злато, цена 450 динара по килограму

Аутор: draganadpetrovic
1,1K посета

Берба малине у Србији увелико је у току, откупне цене српског стратешког воћа су највише у последњих 20 година, али произвођачи немају пуно разлога за задовољство – принос је далеко мањи од очекиваног, а претходно су га град и актуелни врели дани смањили за бар 40 одсто.
Откупљивачи у Србији нигде килограм “црвеног злата” не плаћају испод 350 динара, а поједине органске сорте у неким подручијима пробиле су магичну цифру од 400 динара за килограм, што је рекорд у последње две деценије. С друге стране, град у западној Србији, нарочито на подручијима Ивањице, Лучана и Ариља, с којих стижу највеће количине малине, већ је смањио приносе за 40 одсто, а с обзиром на вреле дане у јеку бербе, прети и сушење плодова и додатни губитак.

Илустрација: Берба малина у пуном јеку/ Фото: Pixabay

Због тога, процена стручњака за воћарство је да ће овогодишњи род малине у Србији бити далеко испод просечних 82.000 тона.
Килограм малине и даље се највише плаћа у Мачви и ваљевском крају, а рекордер у исплати тренутно је једна хладњача из Крупња са више од 450 динара. Више од 400 динара по килограму добијају и малинари у Подгорини.

  • Килограм малине произведене на конвенционалан начин на откупним местима у Подгорини је 400 динара, по органским принципима 440, док за сорту “фертоди” плаћају 410 динара. Произвођачи који род предају директно у хладњачу, на ову цену добијају додадтних 20 динара по килограму. С обзиром да је поскупео репроматеријал мислим да је откупна цена реална. Неки кажу да се претерало, али по мени ова цена је реална колико се, с друге стране, улаже у производњу. Мислим да је сорта “фертоди” будућност малинарства, јер је ове сезоне најбоље родио и са 20 ари очекујем да ћу убрати до пет тона. Гајим и “виламет” и у оба засада сам применио исте агротехничке мере, али род не може да се пореди – прича Милан Антонић, малинар из осечанског села Драгодол.
Илустрација: Откупна цена далеко виша него претходних година/Фото: Pixabay

Да еуфорије код произвођача нема, иако је откупна цена “црвеног злата” далеко виша него претходних година, потврђује и председник Асоцијације произвођача малина Србије Добривоје Радовић. Разлог је због поскупљења репроматеријала и хемије, али и лоше стање малињака.

  • Чињеница је да је стање засада малине најлошије у последњим деценијама. Лош садни материјал, ниски приноси, скупе агротехничке мере, као и високи трошкови за армију берача, практично ће анулирати ову номиналну високу откупну цену и већини произвођача неће донети значајан профит. На добру зараду могу рачунати ретки пољопривредници који су своје засаде успели да одрже на високом нивоу – упозорава Радовић.
Илустрација: Забрињава лоше стање малињака/ Фото: Pixabay

Он додаје да у сваком случају, пошто се са захуктавањем бербе у брдско-планинским крајевима очекује и заравњење откупних цена, “малина не би смела да се плаћа испод 320 динара за килограм”.
Лањски род малине из Србије, због подбачаја године у Пољској и Чилеу, имао је рекордну извозну цену од 3,7 евра за килограм. По свему судећи, овогодишњи ће такође инострани купци добро плаћати, али забрињава чињеница да ће количине овог стратешког воћа бити знатно мање.

Извор: https://www.blic.rs/biznis/moj-biznis/maline-kao-zlato-ali-stvarno-kilogram-ide-i-do-450-dinara-a-za-rekordnu-cenu-u/lr75tqv

Srodni tekstovi

Оставите коментар