МАЛИНА – Нове сорте дају и до 40 тона по хектару

Аутор: Gdjakovic
995 посета

Већина произвођача и пре него окопни снег почне са дебатом о цени малине у берби и ако за то нема довољно аргумената. Нити се зна колики је род код нас, нити како се завршила сезона на осталим тржиштима, а пре свега се не зна каква ће бити тражња за малином на светском тржишту. Уместо да се смањи зависност од извоза и поради на промоцији конзумирања малине на домаћем тржишту, наши произвођачи очекују да ће добра цена да се формира сама од себе. Добра вест је да неће ма како вам се то чинило лоше. Морате урадити нешто пре свега на имиџу производње на домаћем тржишту јер сви сада малину доживљавају као неку тужну причу, а ко воли тужне приче??? Две године су биле изузетно успешне. Колико произвођача је уложило у нове сорте, наводњавање, засаде генерално? Станови су се куповали то сви знамо. Није ни то спорно али треба мислити на оно што је куипло те станове, а то је малина!

Како до успешне производње малина ове године

Друга страна медаље је сортимент. Код нас застарео, користи се садни материјал без порекла, препун заразних болести. Резултат су лоши приноси, квалитет малине који је нестабилан и неконкурентан. Према подацима до којих је дошао Агробизнис магазин у неким хладњачама већи део рода  је искуључиво за блокове и гриз.
Једно од решења јесте примена здравог садног материјала и професионализација производње. То значи модеран засад, правилан избор сортимента од провереног добављача и примена пуне агротехнике. Ко се овога не придржава не може рачунати на неки просперитет у производњи. Захтеви тржишта су све строжији, произвођача све је више тако да трка постаје све озбиљнија не само код нас већ и у Пољској, Чилеу, САД…

Овом приликом желимо да вам пренесемо искуства са једном новом сортом.
Енросадира® је ремотантна сорта малине, веома приносна, крупних светлоцрвених плодова, одличног укуса и веома дугог века трајања у свежем стању.

Сезона брања: Енросадира® пристиже на брање у нижим пределима западне Србије око 15. јула, а у вишим око 25. јула. Убирање плодова траје дуже у односу на друге сорте, и то до касне јесени, односно, до првих мразева.

Хладњачари тврде да су плаћали прескупо малине

Квалитет плода: Енросадира® има веома крупне плодове просечне тежине 7 гр, компактног облика, сјајне светлоцрвене боје и одличних складишних особина у свежем стању као и за замрзавање. Укус плода је изразито пријатан односно сладак и као такав је погодан за продају у свежем стању.

Употреба плода у свежем стању: Енросадира® је тражена сорта малине у целом свету за свежу конзумну употребу, у малим паковањима (125 и 250 гр). Плодови могу бити свежи до 12 дана на температури од +2 до +4°Ц и при том одлично подносе транспорт на удаљена тржишта, као што су ЕУ и Русија. За свежу продају, плодови се беру у 60% физиолошке фазе зрелости (розе боје) директно у мале посуде или гајбе и што пре иду у потхладу и на тржиште. Веома је лака за брање и брзо се бере чак за 20-30% брже од других сорти, јер се плодови налазе избачени из масе листа односно, веома су доступни за убирање. На пролеће се скрате врхови и плодоноси на доњем делу стабла крајем маја и почетком јуна, односно, може се брати двократно.

Отпорност: Енросадира® има одличну толерантност на болести И до сада нема доказа о осетљивости на болести корена. Препоручује се садња до 1.000 м надморске висине јер на већим висинама касно пристиже на брање и смањују се приноси.

Карактеристике на пољу: Енросадира® је бујна сорта малине са подигнутим изданцима којима се лако манипулише. Садња се обавља у јесен или пролеће у размаку од 0,3 x 2 м (15.000 ком/ха). Препорука је да се везује у шпалир са две до три жице и са 3-5 жица за наслон ластара јер има велику количину рода који је потребно одржати што доступнијим за убирање. На јесен, по завршетку брања, изданци се прекрате до земље и склоне са парцеле или се оставе за пролеће и вежу у шпалир 6-8 ком/м и пристижу на брање у мају месецу. Након завршеног брања се прекрате стари, а у међувремену, избијају нови изданци који дају плодове од краја јула па до касне јесени. Препоручује се и наткривка од најлона у виду пластеника или појединачних наткривки јер се продужује временски период брања до касне јесени.

Хоће ли нижа откупна цена малина угасити малињаке?

Саднице: Најбоље је користити сертификоване саднице из овлашћених матичњака. Током јесени или пролећа се саде на добро припремљеном земљишту, на дубину од 10-15 цм. Стандардне (чупане) саднице затрпати ситном земљом, добро притиснути рукама да се избаци сав ваздух око жила. Контејнерске саднице засадити у рупу на дубину од око 2-3 цм дубље од постојећег супстрата, како би се остварио бољи контакт са земљом. Саднице је најбоље пре садње потопити у раствор за боље укорењавање и заштиту кореновог система од болести. Најбоље је користити препарат ТИФИ или ТРИФЕНДЕР у количини од 100 гр/100 Л воде. Ако се сади касно у пролеће или је парцела осушита и није добро исфрезирана, у раствор убацити и 500 гр средства ХИДРОГЕЛ који ће упити раствор и биљци обезбедити више влаге за укорењавање и избијање нових изданака, али и током целе године ради већих приноса.

Земљиште: Након избора парцеле, прво се врши правилно узорковање земљишта на више места на дубини од 0-30 цм и анализа, на основу које се дају детаљне препоруке за припрему земљишта. Најбоље је благо кисело (пХ 5,5-6,5), растресито, хумусно земљиште, богато хранљивим материјама. Након орања парцеле, по целој површини парцеле разбацати креч, а ако је потребно, и неки од земљишних инсектицида (Галитион Форте 20 кг/ха или Радар Версус 30 кг/ха). Након фрезирања целокупне парцеле, обележити редове куда ће бити садња и у траке ширине 1 м растурити добро згорео стајњак, 40 т/ха и ђубриво по препоруци (ИТАЛПОЛЛИНА и ГУАНИТО) и све још једном зафрезирати. Отворити бразде за садњу на дубини од 15-20 цм, убацити инсектицид (ГАЛИТИОН ФОРТЕ 10 кг/ха) и ђубриво по препоруци и благо затрпати у браздама грабуљицама, мотиком или метлом да се ђубриво прекрије земљом 1-2 цм. Садницу поставити у бразду на дубини од 10 до 15 цм максимално, у усправном положају и загрнути је ситном земљом и нагазити благо ногама око саднице, додатно нагрнути грабуљама или мотиком земљу око саднице. Ако је јесења садња, око саднице направити уздигнуће 3-5 цм висине и никако не остављати долину. Ако је пролећна садња, оставити земљиште равно око саднице, а никако не остављати велико уздигнуће, а ако је касна пролећна садња, оставити благо удубљење око саднице да би се, у случају дуже суше, прва кишница сакупљала око биљке и тиме више залила садницу.

Илустрација: У интензивним засадима принос до 40 Т/ха Фото: Pixabay

Наводњавање: Као обавезну агротехничку меру треба обезбедити наводњавање системом ,,кап по кап” који се користи и за прихрањивање водотопивим ђубривима, а у случају великих суша препорука је да се обезбеди и систем орошивача (распрскивача за заливање), који се користе искључиво преко ноћи када се биљке охладе. Распрскивачима ће се обезбедити равномерно наводњавање целе површине земљишта, јер Енросадира® има веома јак и велики коренов систем. Примена система за наводњавање је неопходна, јер се ради о сорти која обилно плодоноси. Од почетка зрења до краја убирања плодова, редовно прихрањивати са повећаним садржајем калијума и калцијума, а умерено прихрањивати азотом и фосфором. У октобру, у неколико наврата користити Калијум сулфатна ђубрива ради постизања вишег процента суве материје, како у плоду, тако и у корену. На тај начин биљке ће обилније плодоносити, имати крупније плодове, боље обојености и бити припремљене боље за наредну годину.
Засена: За Енросадира® се препоручује засена од минимално 30% засене како би се умањило сунчево зрачење за 30%, смањила температура за 5-6°Ц и избегле ожеготине плода које могу настати током лета, повећала циркулација ваздуха, засад заштитио од евентуалног леда (града) и радницима обезбедио лакши и ефикаснији рад током целог дана,а тиме повећао учинак рада. Са мрежом се приноси повећавају и до 30%, а квалитет плода је неупоредиво бољи.
Принос: Садња сортно чистог (сертификованог) и здравствено исправног садног материјала, и примена свих агротехничких мера у просечној години, у пуном роду, може обезбедити принос од 25 – 30 т/ха. У интензивној производњи на јесен и на пролеће постижу се приноси и преко 40 т/ха.

Цена: Плод малине Енросадира® за свеже тржиште постиже високу цену , а што се тиче откупа за замрзавање, цена је увек у рангу са осталим сортама малине које се откупљују за индустрију.

Лиценца: Малина Енросадира® је лиценцирана и заштићена сорта од стране италијанске фирме Vivai Molari са којом сваки купац садница потписује уговор по коме не може вршити умножавање садница за своје потребе, а ни даљу продају, без њихове сагласности.

 

Srodni tekstovi

2 коментари

Nenad Milutinović 27. март 2023. - 04:44

Sviđa mi se sorta. Kako je nabaviti i gde?

Одговори
Dragan 11. март 2024. - 16:59

Trazim sad nice tula magik Maline zbog otpornosti na trulez korena.hteo bi da pobam na parceli gde vilamet nece zbog vlaznosti zemljista.

Одговори

Оставите коментар