Малинари задовољни ценом и подршком државе

Аутор: draganadpetrovic
902 посета

Ариље је место у коме се родила прича о малини из Србије и ретки су они који се не баве производњом или прерадом овог воћа. Малина је постала синоним за овај крај, главно занимање бројних мештана и темељ развоја читавог подручја. Како би се производња црвеног злата унапредила држава је у последњих пет година значајно помогла у додатном снижавању трошкова производње кроз систем субвенција, али и набавку квалитетног садног материјала.

Малина се у кући Васа Недељковића из села Ступчевићи гаји пет деценија, али посебан елан и вољу за радом добили су када је најмлађи члан породице, син Светолик, одлучио да традицију настави и остане свој на своме.
„Код мене је за овоакву одлуку била пресудна љубав према свом крају, мојој земљи, ту сам засновао породицу и одлучио да наставим посао који су моји родитељи започели и гледам да то радим што кавитетније и боље”, каже Светолик.

Илустрација: Очекује се одличан принос ове године

Његов отац Васо не крије радост што је његов наследник донео такву одлуку и истиче да су након тога кренулу у интензивнију производњу.

„Када сам видео да ће Светолик да остане овде кренули смо у куповину земље, јер ми нисмо имали довољно и почели смо да проширујемо засаде. Он је донео сам такву одлуку иако је имао могућности да оде да ради у Шведској и Америци и мени као родитељу је то много значило”, истиче Васо.Ови вредни домаћини малину гаје на 3, 5 хектара и одлучили су да посебан акценат ставе на повећање приноса, а најбољег савезника у томе добили су управо у својој држави кроз различите субвенције.

„Ако хоћу квалитетан расад малине, држава ми то субвенционише са чак 90 одсто. Мој посао је да нађем квалитетан расад, посадим, сачекам време када изађе конкурс за субвенције, предам сва потребна документа у министарство и чекам реализацију. Хвала богу у последњих неколико година то одлично функционише и ево их резултати”, каже Светолик и са поносом показује свој малињак који је ове године понео као ретко кад.

Илустрација: Квалитетан садни материјал је пресудан

Отац Васо слаже се са тврдњом свога сина и додаје да без субвенција није могуће бављење озбиљнијом производњом.

„Помоћ државе кроз субвенције много значи, ми смо на тај начин дошли до машина које су нам неопходне у нашој производњи и које би тешко могли да прибавимо без тога”.
У престоници малине и локална самоуправа улаже значајна средства како би се малинарима помогло да дођу до врхунских резултата. Ове године највише новца уложено је у противградну заштиту и то шест милиона динара.
„Тачно је да добар део узгајивача сада осигурава засаде, међутим није поента да се узме новац од осигурања јер људи који се баве малином они то заиста воле, саживели су се са том производњом и замислите њихов осећај кад после неке непогоде уђу у свој малињак и виде тај призор, а уложили су толики труд и рад. На жалост дешава се да врло често услед града буду поломљени и млади изданци за следећу годину а они се не могу осигурати, то представља велики проблем. Због тога смо одлучили да значајна средства уложимо у набавку противградних ракета”, нагласио је председник општине Ариље Предраг Маслар.

Илустрација: Малине српско црвено злато

А када држава, локална самоуправа и малинари играју у истом тиму онда је освајање титуле светског првака неминовно, јер само тимски рад доноси резултате, тврди Светолик.
„То значи да смо ми произвођачи задовољни колико је држава обратила пажње на нас и помогла нам, сада је тренутак да и ми малинари узвратимо нашој држави тако што ћемо нашу малину највалитетније обрадити и произвести, да од тог производа не стидујемо већ да се њиме поносимо када се појави на тезгама и у маркетима широм земље, региона, Европе а надамо се и света где ће бити препознатљива као наш српски бренд”, закључио је Светолик.

Извор:http://www.glaszapadnesrbije.rs/967365/Kada-drzava-i-malinari-igraju-u-istom-timu-i-prihod-i-prinos-su-za-ponos/

Srodni tekstovi

Оставите коментар