Малинаре чека још једна добра година, а шта је са произвођачима купина?

Аутор: draganadpetrovic
1,1K посета

Попут малине, тако и прошлогодишњег рода српске купине нема на залихама, па произвођачи због дефицита на тржишту и чињенице да је род овог воћа подбацио и код светских конкурената, очекују да овогодишња откупна цена буде рекордних 200 динара по килограму.Прошле сезоне на самом старту бербе цена је била лоша, а када је почела да расте и дошла до солидних 60 динара за килограм, берба је завршена и купинари су практично остали ускраћени за добру зараду.

У ишчекивању овогодишње сезоне прогнозе су различите. Из Асоцијације произвођача малине и купине Србије поручују да би откупна цена килограма купине требала да буде свих 200 динара, пошто купине на тржишту нема, а пад производње овог воћа евидентан је и код највећих конкурената на светској пијаци, као што је Мексико.- Са купином се догодило исто као и са малином, дакле, дефицит је на тржишту, а ако је нема онда треба да се плати преко 200 динара за килограм. Купина је запуштена, доста је засада повађено, многи нису добро обрађени и ту се не може очекивати никаква количина по ару, сем минималних. У последње четири године извозници су “сахранили” купину плаћајући килограм 20 до 60 динара, а продавали су је за 150 динара или чак више. Ако они мисли да буду главна карика у целој производњи без пољопривредних произвођача, а произвођач је главна карика у ланцу, мислим да ту посла нема – упозорава Добривоје Радовић, председник Асоцијације произвођача малине и купине.

Илустрација: Произвођачи малина и купина су најважнија карика у ланцу /Фото: Pixabay

Што се тиче купинара, како сами кажу, били би задовољни да откупна цена црних плодова ове године буде и 100 динара, што је опет дупло више него што им је плаћано лане.

  • Надамо се да ће купина бити бар 100, до 120 динара килограм. Сваке године само слушамо приче о великим цифрама и за малину и за купину, а када дође на род, узму је по ценама које они желе – каже Марко Радосављевић, купинар из Голе Главе код Ваљева.За разлику од дефицита овог воћа прошле године, по оценама стручњака купина би ове сезоне могла имати сасвим солидан род, с обзиром да су засади у којима је примењена пуна агротехника у добром стању и боље су од других култура поднели пролеће са топло-хладним епизодама.
  • Тешко је прогнозирати откупну цену, али пошто су сви плодови изашли из хладњача и купине уопште нема на лагеру, свака цена је одлична. Купина може да роди далеко више него малина, чак и дупло, у добро рађеним купињацима принос се креће чак и до 20 тона по хектару. Ако би узели да је просек неких 15 тона по хектару, а да килограм буде плаћен један евро, то би било 15.000 евра – каже Јован Милинковић из Пољопривредне саветодавне и стручне службе.
Илустрација: Откупна цена од 1 евро по килограму купина била би оптимална/Фото: Pixabay

По његовим речима, цена од једног евра за килограм овог воћа била би стимулативна и оставила би произвођачима довољно новца да обнове своје купињаке.

Извор:https://www.blic.rs/biznis/moj-biznis/fantasticna-godina-i-za-kupinare-ruke-ove-sezone-nece-trljati-samo-malinari-a-razlog/g40tf0q

Srodni tekstovi

Оставите коментар