Лопови харају малињацима, украду и по 300 килограма за ноћ

Аутор: draganadpetrovic
789 посета

Лопови харају ивањичким малињацима. Према речима произвођача, до сада је из засада у овом крају украдено преко 1.000 килограма црвеног злата.
Ако се узме у обзир њихова рекордна цена, рачуница је више него јасна.

Они ординирају ноћу, а претпоствља се да је у питању већа група, јер за неколико часова могу да уберу око 300 килограма малина.
„Са лампама на глави, људи који су видели малињаке из даљине кажу да је слика као да су свици у засадима. Код мене су два пута упадали и однели преко 400 килограма малина, а ја нисам једини. Ово се проширило као епидемија. Видели су вероватно да на тај лак начин могу да зараде новац. Они за пар сати оберу количину у вредности преко хиљаду евра“, рекао је за РИНУ Радојко Бркушанин који има засаде у селу Будожељ.

Илустрација: Лопови у малињаке упадају ноћу/ Фото: Pixabay

Крадљивци махом бирају малињаке чији власници не живе ту, па су на тај начин сигурни да нема ко да их пријави полицији. Власници су потпуно немоћни, јер је сад касно да поставе видео наџор а и то је питање колико би им помогло. Лопови кад оберу воће и оду, штета је неминовна.
„Једино решење је дежурство. Да након напорног дана, бербе по високим температурама, онда вожње до откупаца дођемо у засад и дежурамо са пушком. То је немогуће, а и опасно. Ко зна колико њих има, кад толико могу да наберу за ноћ. То је сада већ организовани криминал, они су све разрадили до ситних детаља и пустоше малиногроја. Ми као власници приватних поседа никако нисмо заштићени“, кажу малинари.

Илустрација: Укради и по 300 килограма малина/ Фото: Pixabay

Крађа малина интезивирала се са виоком овогодишњом ценом по килограму, која се креће и преко 400 динара, што је историјски макисум. Међутим, ово је само још један доказ колико је тешко зарадити пољопривредни динар, јер да би наплатили свој труд и зној воћари прво муке муче са мразом, сушом, па градом и оно што остане опет у потпуности не оберу они већ – лопови.

Извор:https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2021&mm=07&dd=25&nav_id=1896009

Srodni tekstovi

Оставите коментар