Лепе вести за винаре: Жупска берба у септембру

Аутор: draganadpetrovic
705 посета

Жупска берба (57. по реду), најпознатија српска манифестација посвећена вину и винарима, биће одржана од 16. до 19. септембра у Александровцу.
Иако је програм популарне манифестације још увек у припреми, за сада је извесно да ће се одржавати на новим локацијама: Винска улица где се представљају познати проивођачи вина биће пресељена на локацију до робне куће до Фонтане вина, где се, по традицији, бесплатно источи око 22.000 литара „ружице“.

Друга новина је и место одржавања концерата и других јавних програма, који се са бине у центру Александровца измештају на спортске терене комплекса Маракана, због, како је образложено, могућности да комотније прими већи број посетилаца. Организациони одбор је одлучио да се додатно обрати Кризном штабу за стручно мишљење у вези са Жупском бербом.
Туристима се надају и у Музеју винарства и виноградарства,Завичајном музеју Жупе, Средњој школи „Свети Трифун“, чије огледне винограде редовно током манифестације посети више хиљада људи.

Илустрација: Манифестација у славу грожђа и вина/ Фото: Pixabay

Процене су да је под виноградима у Жупи око 2.500 хектара најплодније земље. Око 20 најпознатијих винара посебно су представљени у Музеју винарства и виноградарства, где су и дегустационе сале. Традиција виноградарства у Александровцу је изузетна:виноградарска села Жупе спомињу се у запису Стефана Немања још 1196. године, трагови ове гране пољопривреде стари су око 3.000 година,а данашња Средња школа Свети Трифун чува наслеђе Винодељско-воћарске школе из 1926. године.
Идејним творцем и организаторомЖупске бербе сматра се познати песник и писац и критичар, човек позоришта, Милосав Буца Мирковић (1932-2013). Родну Жупу у песмама опиивао је као океанију, царску и винску, што су изрази већ деценијама неизоставни сваки пут када се спомене Жупа.

Илустрација: Биће и вина за винољупце/ Фото: Pixabay

Манифестација се мењала током година, али се као правило усталило да се током ње одржавају атрактивне гостујуће изложбе, међународни и дечији фестивали фолклора, маскенбал најмлађих, вечери винске поезије, концерти познатих музичара, прикази старих жупских свадби са младом која не сме у брак, док честито не изгази грожђе.

Извор: https://www.ekapija.com/news/3374961/zupska-berba-bice-odrzana-u-septembru

Srodni tekstovi

Оставите коментар